Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupljati u telima dece i odraslih. Međutim, ukoliko samo dve nedelje izbegavamo hranu zagađenu pesticidima, nivo ovih toksina u našem organizmu pada na nulu.
Evo zašto je važno izbegavati hranu tretiranu pesticidima:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Zdravlje mozga: Pesticidi, posebno neurotoksični, mogu negativno uticati na mozak sisara, uključujući ljude. Istraživanja su pokazala vezu između izloženosti pesticidima i razvoja Parkinsonove bolesti, progresivnog poremećaja pokreta.
Zagađenje vazduha i vode: U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da je glifosat odgovoran za 60% do 100% zagađenja vazduha. U Evropi je više od 40% podzemnih voda zagađeno glifosatom, a pronađen je čak i u ljudskom urinu i krvi, kao i u majčinom mleku.
Zdravlje dece: Deca su podložnija toksinima od odraslih. Američka akademija za pedijatriju upozorava da izloženost pesticidima u ranom uzrastu može biti povezana sa rakom, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Deca izložena pesticidima imaju lošiju koordinaciju i kraću pažnju od vršnjaka koji nisu bili izloženi istim toksinima.
Preporučeni savet: Da biste smanjili rizik, izbegavajte kupovinu povrća koje nije organsko ili koje nije uzgajano u vašoj bašti. Povrće koje je najviše zagađeno pesticidima uključuje:
- Celer
- Spanać
- Paradajz
- Čeri paradajz
- Krastavac
- Paprika