Čišćenje šporeta na plin, posebno rešetki, može biti teško. Masnoća i ostaci hrane nakupljaju se vremenom, što čini ovaj proces napornim. Međutim, uz ovaj japanski način, to ćete uraditi veoma brzo.
Japanska metoda je vrlo efikasna
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Japanska metoda za čišćenje šporeta na plin koristi kombinaciju ulja i vruće vode. Namažite ulje na rešetke od gvožđa i pokrijet ih dobro papirnim ubrusima koje ste natopili vrućom vodom. Ostavite da odstoji oko pet minuta, zakorele mrlje će omekšati, a njihovo uklanjanje postaće lakše. Dovoljno je posle da ih malo istrljate grubim delom sunđera i vaš šporet će biti čist.
Očistite fleke oko ringli
Iako su rešetke ključni deo čišćenja, površina oko ringli takođe zahteva pažnju. Agresivni hemijski proizvodi ponekad mogu napraviti više štete nego koristi. Prirodno, ali efikasno rešenje uključuje sok od limuna i vodu – limunska kiselina razgrađuje tvrdokorne mrlje i masnoću, a ostavlja i prijatan miris.

Shutterstock
Deterdžent za posuđe takođe dobro deluje pri svakodnevnom čišćenju, pružajući nežnu, ali efikasnu opciju za uklanjanje svežih mrlja od hrane.
Održavanje gorionika
Gorionik (onaj mali okrugli deo koji se skida, a nalazi se ispod rešetke) vremenom nakupi prljavštinu, što može smanjiti njihovu efikasnost. Mešavina tople vode i sirćeta pomaže u otapanju naslaga masnoće. Natopite gorinike tome mešavinom (prethodno ih skinite) i ostavite da stoje 15-20 minuta. Zatim ih istrljajte sunđerom i lako ćete ukloniti svu masnoću.
Video: