Da li su slatka pavlaka i šlag ista stvar? Evo u čemu je razlika

Slobodanka Ćorić Vesti 27.02.2025 15:08 0

Slatka pavlaka i šlag često se spominju u istom kontekstu

šlag

Shutterstock

Kada pripremamo deserte, često nailazimo na pojmove koji zvuče slično, ali imaju važne razlike. Slatka pavlaka i šlag često se spominju u istom kontekstu, ali se razlikuju po načinu pripreme i upotrebi.

Šta je slatka pavlaka?

Slatka pavlaka je mlečni proizvod koji se dobija kombinacijom mleka, šećera i guste pavlake. Sadrži oko 30% mlečne masti, što joj daje bogatu i kremastu teksturu. Kalorijska vrednost slatke pavlake iznosi između 200 i 250 kalorija na 100 grama, u zavisnosti od recepta i proizvođača.

Kada koristiti slatku pavlaku?

Slatka pavlaka je svestran sastojak koji se koristi u mnogim slatkim i slanim jelima. Osim što je osnova za pravljenje šlaga, koristi se u krem tortama, voćnim sosevima, glazurama i kao dodatak kolačima. Takođe je odlična za pripremu kremastih soseva za testenine ili rižoto.

Šta je šlag?

Šlag je zapravo slatka pavlaka koja je prošla dodatni proces mućenja. Tokom mućenja, vazduh se ugrađuje u smesu, stvarajući laganu, penastu teksturu koja je karakteristična za šlag. Iako sadrži istih 30% mlečne masti kao i slatka pavlaka, njegova struktura je potpuno drugačija i pogodna za dekoraciju i ukrašavanje poslastica.

Kada koristiti šlag?

Šlag je nezaobilazan u pripremi mnogih deserta. Koristi se za ukrašavanje torti, kolača, pudinga i voćnih salata. Takođe je savršen dodatak toplim napicima poput kafe, kakaa ili vruće čokolade, gde doprinosi prozračnosti i laganosti svakog zalogaja.

Komentari (0)