Mnogi od nas vole dan da započnu sa šoljicom kafe, a iako se nekad smatrala štetnom, sve veći broj istraživanja i stručnjaka za zdravlje creva podržavaju ideju da kafa može imati koristi za probavni trakt.
"Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne bakterije creva, podstičući rast i aktivnost. Oni takođe mogu pomoći u ograničavanju rasta ‘loših’ bakterija’, kaže Jozef Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Dr. Salhab ističe da te benefite možemo "pojačati" dodavanjem jedne kašičice kakao praha u svoju šoljicu kafe.
Spoj kafe i kakaa ima određene prednosti kad je reč o varenju.

Shutterstock
"Konzumacija kafe je godinama područje interesa nutricionističkih i medicinskih studija, no istraživanje njenog uticaja na zdravlje probave i mikrobiom je relativno nova tema", kaže gastoenterolog Sarah Robins.
Kafa je bogata antioskidansima i drugim sastojcima koji su povezani sa smanjivanjem upala u telu i koji nas štite od raznih bolesti, navodi Johns Hopkins Medicine.
"Antioksidansi u kafi štite nas od antioksidativnog stresa. Kao i kafa, kakao prah sadrži puno polifenola. Kad kombinujete to dvoje, dobijate puno jače antioksidanse", ističe dr. Salhab.
Oksidativni stres i neuravnotežena crevna flora ključni su faktori gastrointestinalnih stanja poput upalne bolesti creva, kod koje dolazi do upale delova probavnog trakta, što uzrokuje simptome poput proliva, bolova u stomaku, krvave stolice, gubitka težine i umora, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Shutterstock
Istraživanja pokazuju da polifenoli mogu ublažiti oksidativni stres, podstaknuti raznolikost crevnih bakterija i poboljšati imunološki odgovor, prema pregledu objavljenom u aprilu 2023. u časopisu Antioxidants.ž
Kakao je bogat i vlaknima
Odrasli bi trebalo da konzumiraju između 25 i 38 grama vlakana dnevno, a dodavanje jedne do dve kašike kakao praha u jutarnju kafu može pomoći u postizanju tog cilja.
Prema USDA, jedna kašika kakao praha sadrži 2 grama vlakana.
Vašem probavnom traktu trebaju prehrambena vlakna kako bi održao zdravu bakterijsku ravnotežu, odnosno mikrobiom, prema pregledu objavljenom u decembru 2022. u časopisu Microorganisms.
"Korisne bakterije fermentišu prebiotička vlakna i proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) poput acetata, propionata i butirata – a te SCFA imaju važnu ulogu u zdravlju creva," kaže dr. Robins.

Shutterstock
Butirat pomaže u očuvanju crevne sluznice, sprečavajući ulazak štetnih bakterija i mikroba u krvotok, prema Cleveland Clinic.
SCFA takođe imaju protivupalna svojstva, što pomaže u održavanju uravnoteženog imunološkog odgovora u crevima," dodaje dr. Robins.
Vlakna takođe povećavaju masu i veličinu stolice te je omekšavaju, što olakšava pražnjenje creva i pomaže u sprečavanju problema poput zatvora, navodi Mayo Clinic.
Video: