U jutarnju kafu dodajte samo kašičicu ovoga: Creva će raditi kao sat, a o stresu tokom dana neće biti ni govora

Tatjana Badarević Vesti 27.02.2025 09:20 0

Jedan sastojak će pojačati'benefite kafe i pomoći boljoj probavi i zdravlju creva.

kafa

Shutterstock

Mnogi od nas vole dan da započnu sa šoljicom kafe, a iako se nekad smatrala štetnom, sve veći broj istraživanja i stručnjaka za zdravlje creva podržavaju ideju da kafa može imati koristi za probavni trakt.

"Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne bakterije creva, podstičući rast i aktivnost. Oni takođe mogu pomoći u ograničavanju rasta ‘loših’ bakterija’, kaže Jozef Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Dr. Salhab ističe da te benefite možemo "pojačati" dodavanjem jedne kašičice kakao praha u svoju šoljicu kafe.

Spoj kafe i kakaa ima određene prednosti kad je reč o varenju.

kakao

Shutterstock

 

 

"Konzumacija kafe je godinama područje interesa nutricionističkih i medicinskih studija, no istraživanje njenog uticaja na zdravlje probave i mikrobiom je relativno nova tema", kaže gastoenterolog Sarah Robins.

Kafa je bogata antioskidansima i drugim sastojcima koji su povezani sa smanjivanjem upala u telu i koji nas štite od raznih bolesti, navodi Johns Hopkins Medicine.

"Antioksidansi u kafi štite nas od antioksidativnog stresa. Kao i kafa, kakao prah sadrži puno polifenola. Kad kombinujete to dvoje, dobijate puno jače antioksidanse", ističe dr. Salhab.

Oksidativni stres i neuravnotežena crevna flora ključni su faktori gastrointestinalnih stanja poput upalne bolesti creva, kod koje dolazi do upale delova probavnog trakta, što uzrokuje simptome poput proliva, bolova u stomaku, krvave stolice, gubitka težine i umora, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

čaj

Shutterstock

 

 

Istraživanja pokazuju da polifenoli mogu ublažiti oksidativni stres, podstaknuti raznolikost crevnih bakterija i poboljšati imunološki odgovor, prema pregledu objavljenom u aprilu 2023. u časopisu Antioxidants.ž

Kakao je bogat i vlaknima

Odrasli bi trebalo da konzumiraju između 25 i 38 grama vlakana dnevno, a dodavanje jedne do dve kašike kakao praha u jutarnju kafu može pomoći u postizanju tog cilja.

Prema USDA, jedna kašika kakao praha sadrži 2 grama vlakana.

Vašem probavnom traktu trebaju prehrambena vlakna kako bi održao zdravu bakterijsku ravnotežu, odnosno mikrobiom, prema pregledu objavljenom u decembru 2022. u časopisu Microorganisms.

"Korisne bakterije fermentišu prebiotička vlakna i proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) poput acetata, propionata i butirata – a te SCFA imaju važnu ulogu u zdravlju creva," kaže dr. Robins.

imunitet

Shutterstock

 

 

Butirat pomaže u očuvanju crevne sluznice, sprečavajući ulazak štetnih bakterija i mikroba u krvotok, prema Cleveland Clinic. 

SCFA takođe imaju protivupalna svojstva, što pomaže u održavanju uravnoteženog imunološkog odgovora u crevima," dodaje dr. Robins.

Vlakna takođe povećavaju masu i veličinu stolice te je omekšavaju, što olakšava pražnjenje creva i pomaže u sprečavanju problema poput zatvora, navodi Mayo Clinic.

Video:

 

 

 

 

Komentari (0)