Zgusnite jelo bez brašna: Evo kako da napravite zapršku, biće ukusno, a mnogo zdravije!

Vesna Vukadinović Vesti 02.02.2025 11:44 0

Najčešće se čorbe i sosovi zgušnjavaju brašnom, ali postoje odlične zamene koje su još i zdravije.

jelo

Shutterstock

Svaka domaćica se trudi da skuva što ukusniji ručak. Supe, čorbe, razni sosovi, često treba da se zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog s hladnom vodom.

Upotrebite povrće

Dodavanje brašna radi zgušnjavanja jela je najbrža varijanta, ali nije baš zdrava, jer unosite dodatne kalorije bez potrebe. Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvek imate u kući.

Skuvajte krompir (1-2 komada) i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro uzgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija. Dodajte je u čorbu ili sos i dobro sjedinite. Krompir nema jak ukus, pa nećete značajno promeniti ukus sosa ili čorbe, a zdraviji je izbor od belog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promenite ukus jela.

Stavite krompirov skrob

Ako imate problem sa glutenom, koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomešana s dve kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte u jelo ili sos i neprestano mešajte dok se ne zgusne.

Video:

 

NARUČILA SAM ŠOLJE PREKO INTERNETA: Kada sam otvorila paket šlogirala sam se od užasa! #najzena #zena #fy #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #viral #viralvideo #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs Watch on TikTok

 

Komentari (0)