Više nikada se neće raspadati: Kuvar otkriva koliko treba kuvati krompir, dao je tačno vreme i količinu vode

Vesti 16.12.2024 14:45 0

Pravilno kuvanje krompira je važno za postizanje savršene teksture i ukusa jela.

krompir

Shutterstock

Krompir je nezaobilazan u kuhinji svakog doma, bilo kao glavno jelo ili prilog. Pravilno kuvanje krompira ključno je za postizanje savršene teksture i ukusa. Vreme kuvanja zavisi od nekoliko ključnih faktora, a poznavanje pravih tehnika može značajno uticati na jelo. Jedan kuvar je otkrio sve trikove.

Postupak pravilnog kuvanja krompira

Kuvanje krompira treba započeti u hladnoj vodi. To osigurava ravnomerno kuvanje od površine do sredine. Voda mora biti dobro posoljena, a preporuka je dodati jednu kašičicu soli na litar vode. Šerpu poklopiti kako bi se ubrzao proces kuvanja i sačuvali hranljivi sastojci.

Količina vode takođe igra važnu ulogu – trebalo bi da bude iznad krompira otprilike dva do tri centimetra. Previše vode može produžiti vreme kuvanja, dok premalo vode može dovesti do neravnomernog kuvanja ili čak zagorevanja.

Koliko dugo se kuva krompir?

Krompir srednje veličine sa korom zahteva između 25 i 30 minuta kuvanja u kipućoj, posoljenoj vodi. Kada se kuva oljušteni krompir iste veličine, vreme se smanjuje na 20-25 minuta. Mali krompiri ili oni isečeni na manje komade kuvaju se znatno brže, obično 10-15 minuta. Veliki krompiri mogu zahtevati i do 35 minuta kuvanja za postizanje savršene mekoće.

Najbolji način da proverite da li je krompir gotov je jednostavan test viljuškom. Ubodite krompir – ako viljuška lako prolazi kroz sredinu bez otpora, krompir je savršeno kuvan. Važno je izbegavati često probadanje tokom kuvanja jer to može dovesti do raspadanja krompira i neujednačene teksture.

Video:

@najzena.rs Feng Šui pravila za ukrašavanje jelke! Privucite novac i ljubav z 2025.godinu pomoću ukrasa i boja! #najzena #najžena #fengsui #novagodina #bozic #ukrasi #ukrasavanjejelke #jelka #ukrasizajelku #fengshui ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading