Kiseli kupus je izuzetno zdrav i hranljiv, bogat vitaminom C, vlaknima i probioticima koji podržavaju zdravlje creva i jačaju imunitet. Međutim, kao i sa svim namirnicama, postoje određene osobe koje bi trebalo da budu oprezne u konzumiranju kiselog kupusa. Iako nije nužno da se izbegava u potpunosti, postoje situacije u kojima bi konzumacija kiselog kupusa mogla imati negativan uticaj na zdravlje. Evo nekoliko grupa ljudi koji bi trebalo da izbegavaju ili ograniče unos kiselog kupusa:
Osobe sa problemima sa želucem i probavnim sistemom
Kiseli kupus je fermentisana hrana koja sadrži visoke količine kiselina, što može izazvati nelagodnosti kod ljudi sa problemima sa želucem, kao što su gastritis, refluks kiseline ili čir na želucu. Kiselina u kiselom kupusu može pogoršati simptome poput gorušice, nadutosti i bola u stomaku, pa je najbolje da ga izbegavate ili konzumirate u manjim količinama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Osobe sa hipertenzijom (povišen krvni pritisak)
Kiseli kupus sadrži visok nivo soli (natrijuma), što može povećati krvni pritisak. Osobe koje već imaju hipertenziju ili su sklone visokim vrednostima krvnog pritiska trebalo bi da paze na unos namirnica bogatih solju. Ako konzumirate kiseli kupus, najbolje bi bilo da birate verzije sa smanjenim sadržajem soli ili da ga temeljno isperete pre nego što ga pojedete.
Osobe sa bubrežnim problemima
Zbog visokog sadržaja natrijuma, kiseli kupus može opteretiti bubrege, posebno kod osoba koje pate od bolesti bubrega ili imaju problema sa zadržavanjem tečnosti. Ako imate bubrežne probleme, najbolje je da se posavetujete sa lekarom pre nego što uključite kiseli kupus u svoju ishranu.
Osobe sa alergijama ili netolerancijom na histamin
Kiseli kupus, kao i druge fermentisane namirnice, sadrži histamine koji mogu izazvati reakcije kod ljudi koji su osetljivi na ovu supstancu. Simptomi mogu uključivati glavobolje, crvenilo, svrbež ili čak probavne smetnje. Ako znate da imate problem sa histaminom, trebalo bi da izbegavate kiseli kupus ili da ga konzumirate u veoma malim količinama.
Osobe sa iritabilnim kolonom (IBS)
Za osobe sa sindromom iritabilnog kolona, kiseli kupus može izazvati nelagodnosti poput nadutosti, gasova i grčeva u stomaku. Fermentisane hrane mogu povećati količinu gasova u crevima i pogoršati simptome IBS-a, pa je preporučljivo da se izbegavaju ili konzumiraju u ograničenim količinama.