Beli luk je osnova velikog broja jela, volimo ga svežeg, pečenog i pretvorenog u pastu, fermentisanog (tzv. crni luk) pa i ukiseljenog. Koristimo ga za aromatiziranje brojnih jela – od pice Napolitane, do raznih stekova, variva, umaka, pečenja… No uvek kad ga koristimo nervira nas ista stvar – vreme (i živci!) koje gubimo guleći ga!
Kako se ova blagotvorna i aromatična biljka u kuvanju koristi već hiljadama godina, pitamo se – kako već nismo naučili efikasno da ljuštimo beli luk? Postoji niz saveta kako najjednostavnije oguliti beli luk – neki funkcionišu bolje, neki lošije.

Shutterstock
Kako profesionalni kuvari ljušte beli luk?
A što ako je sve to gnječenje, protresanje i istiskivanje stvar prošlosti? Naime, iskusni kuvari slažu se da je umesto svega toga puno jednostavnije namočiti beli luk u vodu preko noći, nakon čega će koru biti vrlo lako ukloniti. Drugi pak imaju brže rešenje – beli luk stave u toplu vodu na 30-ak minuta, a rezultat je navodno isti: lako guljenje belog luka bez muke dok korišćenje noževa i drugog kuhinjskog pribora postaju stvar prošlosti!
Bonus video:
Možda vas zanima…
