Od sada oljuštite beli luk bez muke: Iskusni kuvari ovo stalno rade u restoranima

Izvor: Tatjana Badarević Vesti 18.01.2025 15:52 0

Poslušajte savete iskusnih kuvara i ljuštenje belog luka više neće biti problem.

beli luk

Shutterstock

Beli luk je osnova velikog broja jela, volimo ga svežeg, pečenog i pretvorenog u pastu, fermentisanog (tzv. crni luk) pa i ukiseljenog. Koristimo ga za aromatiziranje brojnih jela – od pice Napolitane, do raznih stekova, variva, umaka, pečenja… No uvek kad ga koristimo nervira nas ista stvar – vreme (i živci!) koje gubimo guleći ga!

Kako se ova blagotvorna i aromatična biljka u kuvanju koristi već hiljadama godina, pitamo se – kako već nismo naučili efikasno da ljuštimo beli luk? Postoji niz saveta kako najjednostavnije oguliti beli luk – neki funkcionišu bolje, neki lošije.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

beli luk

Shutterstock

 

 

Kako profesionalni kuvari ljušte beli luk?

A što ako je sve to gnječenje, protresanje i istiskivanje stvar prošlosti? Naime, iskusni kuvari slažu se da je umesto svega toga puno jednostavnije namočiti beli luk u vodu preko noći, nakon čega će koru biti vrlo lako ukloniti. Drugi pak imaju brže rešenje – beli luk stave u toplu vodu na 30-ak minuta, a rezultat je navodno isti: lako guljenje belog luka bez muke dok korišćenje noževa i drugog kuhinjskog pribora postaju stvar prošlosti!

Bonus video:

 

 


 

 

 

Komentari (0)