Povrće i voće koje kupujemo u marketima mogu nositi zdravstveni rizik zbog prisustva nitrata, koji se često koriste kako bi plodovi brže sazreli. Nitrati, koji su hemijska jedinjenja, mogu postati opasni za zdravlje kada prodru u namirnicu. Kod mladog kupusa, najviše nitrata se nakuplja u korenu i površinskim listovima, dok ih ima najmanje u sredini glavice.
Stručnjaci savetuju da se izbegava konzumacija korena, koji mnogi vole da jedu pre nego što počnu sa kiseljenjem kupusa. Takođe, ako kuvate sladak kupus, obavezno odbacite površinske listove jer je velika šansa da sadrže veće količine nitrata.
Koliko nitrata je zapravo opasno?
Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, siguran unos nitrata je 5 mg po kilogramu telesne težine dnevno. Na primer, osoba teška 60 kg može bez problema da unese oko 300 mg nitrata kroz hranu, što je otprilike količina od 400 g svežeg kupusa (ukoliko se uklone koren i površinski listovi, količina nitrata u kupusu će biti manja). Stručnjaci napominju da nije svaka glavica kupusa "prepunjena" hemikalijama, ali savetuje se oprez u konzumaciji plodova koji su uzgajani uz upotrebu organskih i mineralnih đubriva, kako bi brže rasli.
Kako odabrati najbolji kupus?
Pri izboru kupusa, obratite pažnju na miris i izgled. Povrće treba da ima karakterističan miris kupusa, a spoljni listovi treba da budu netaknuti, bez oštećenja i u tipičnoj boji (zelena, bela ili ljubičasta). Spoljni listovi ne smeju biti suvi, a kod bele i ljubičaste sorte, trebalo bi da imaju blagi sjaj.