Praznici su vreme kada uživamo u obilju hrane i slatkiša, a dijetu ostavljamo za srpsku Novu godinu. Međutim, kako bismo sprečili nakupljanje masnih naslaga tokom prazničnih dana i olakšali varenje, stručnjaci preporučuju da popijemo čašu razblaženog jabukovog sirćeta pre obroka.
Viktorija Bekam je među onima koji redovno koriste jabukovo sirće kako bi ubrzali metabolizam i pomogli telu da se oslobodi viška masnoća. Ona pije sirće ujutro, ali stručnjaci tvrde da je korisno i pre konzumiranja kaloričnih obroka.
Evo nekoliko prednosti jabukovog sirćeta:
Kako se priprema:
U čašu od 250 ml mlake vode, dodajte kašičicu jabukovog sirćeta. Mešavinu pijte ujutro ili pre obroka.
Gastroenterolog, doktor Perišić, objašnjava da jabukovo sirće, iako kiselo, postaje bazno kada uđe u usnu šupljinu, čime se eliminiše štetno kiselo dejstvo. On ističe da sirće osvežava organizam i pomaže u obnavljanju snage, navodeći da je lično osetio njegove blagotvorne efekte nakon umora s puta.
Doktor Perišić dodaje da jabukovo sirće poboljšava rad creva, bubrega, kože i respiratornog sistema. Sirćetna kiselina sprečava odlazak kiseline iz želuca, što olakšava varenje i sprečava probleme poput refluksa, nadutosti i gorušice.
On savetuje da se sirće uzima sa medom, jer med ima antiupalna svojstva, a zajedno čine savršen spoj za obnavljanje sluznica u telu. Na taj način, jabukovo sirće pomaže zdravlju i odraslih i dece, a stručnjaci tvrde da za dobar imunitet i probavu ponekad nije potrebna ni dodatna terapija.