Praznici su vreme kada uživamo u obilju hrane i slatkiša, a dijetu ostavljamo za srpsku Novu godinu. Međutim, kako bismo sprečili nakupljanje masnih naslaga tokom prazničnih dana i olakšali varenje, stručnjaci preporučuju da popijemo čašu razblaženog jabukovog sirćeta pre obroka.
Viktorija Bekam je među onima koji redovno koriste jabukovo sirće kako bi ubrzali metabolizam i pomogli telu da se oslobodi viška masnoća. Ona pije sirće ujutro, ali stručnjaci tvrde da je korisno i pre konzumiranja kaloričnih obroka.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Evo nekoliko prednosti jabukovog sirćeta:
Kako se priprema:
U čašu od 250 ml mlake vode, dodajte kašičicu jabukovog sirćeta. Mešavinu pijte ujutro ili pre obroka.
Gastroenterolog, doktor Perišić, objašnjava da jabukovo sirće, iako kiselo, postaje bazno kada uđe u usnu šupljinu, čime se eliminiše štetno kiselo dejstvo. On ističe da sirće osvežava organizam i pomaže u obnavljanju snage, navodeći da je lično osetio njegove blagotvorne efekte nakon umora s puta.
Doktor Perišić dodaje da jabukovo sirće poboljšava rad creva, bubrega, kože i respiratornog sistema. Sirćetna kiselina sprečava odlazak kiseline iz želuca, što olakšava varenje i sprečava probleme poput refluksa, nadutosti i gorušice.
On savetuje da se sirće uzima sa medom, jer med ima antiupalna svojstva, a zajedno čine savršen spoj za obnavljanje sluznica u telu. Na taj način, jabukovo sirće pomaže zdravlju i odraslih i dece, a stručnjaci tvrde da za dobar imunitet i probavu ponekad nije potrebna ni dodatna terapija.