Sveža jelka će duže trajati ako primenite ove načine za njeno održavanje:
* Jelku svakodnevno prskajte odstajalom vodom. Nemojte da je prskate gaziranom vodom ili sredstvom za dezinfekciju, to će je uništiti.
* Zalivajte je dva puta nedeljno ako je u saksiji. Tada isključite sijalice i ukrase koji rade na struju. Ako je ne zalivate, iglice će se osušiti brzo.
* Svežu jelku koja nema busen stavite u veliku saksiju ili kofu i napunite je šljunkom. Sipajte vode koliko je potrebno. U vodu sipajte nekoliko kapi limunade. Šećer iz limunade će sprečiti opadanje iglica.
* Ako ste kupili jelku sa busenom najbolje je da je zasadite u saksiju koja je dva puta veća od busena. Na dno stavite sloj šljunka, a unura sipajte humus s malo đubriva.
* Jelku ne treba držati blizu grejnog tela, jer će se tako brže osušiti.
Zašto kitimo jelku?
Postoje razne legende o tome zašto se ukrašava jelka. Ono što im je zajedničko jeste to da je ona simbol života koji najavljuje svetlost na kraju puta. Jelka je zimzeleno drvo, preko cele godine sveže i sočno, pa su ljudi verovali da će ona na njih preneti svoju svežinu i snagu. Ljudi su dugo jelku kitili voćem, orasima, urmama, suvim šljivama, što je predstavljalo simbol blagostanja. Savet za kićenje: prilikom kupovine lampica za jelku, odaberite bele, jer njihovo svetlo jelka najlakše upija, pa će duže butu sveža.
Video: