Sugeriše se da određeni sastojci u kafi mogu poboljšati varenje i zdravlje creva, te da dodavanje posebnih sastojaka, poput kakao praha, može dodatno unaprediti koristi koje kafa pruža organizmu.
— Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne bakterije creva, podstičući rast i aktivnost. Oni takođe mogu pomoći u ograničavanju rasta "loših" bakterija — kaže Džozef Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta.
Kafa može biti obogaćena kakao prahom, koji ima korisne efekte na varenje.
Preporučuje se da odrasli konzumiraju 25 do 38 grama kakao vlakana dnevno, što se može postići dodavanjem jedne do dve kašičice kakao praha u kafu.
Međutim, važno je ne piti kafu na prazan stomak, jer to može izazvati lučenje želudačne kiseline i bolove u stomaku. Preporučuje se da prvo pojedete nešto, a potom uživate u kafi sa kakao prahom, što će pozitivno uticati na vaš digestivni sistem, piše Krstarica.
Bonus video: