Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka na svetu. Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez nje, neki je piju samo zbog "doze kofeina", dok drugi više vole da izdvoje vreme i uživaju u njenom ukusu.
Britanski list Daily Mail konsultovao je nekoliko stručnjaka kako bi otkrio najbolji način pripreme crne kafe za maksimalno uživanje.
Iako se metode pripreme kafe razlikuju, većina ljudi prati jednostavan postupak. Međutim, u želji da se što brže razbude uz pomoć ovog magičnog napitka, često prave greške birajući najbrži način pripreme.
Najčešća greška: Dodavanje kafe u ključalu vodu
Najveća greška koju ljudi često prave jeste dodavanje kafe čim voda proključa. Istina je da ključala voda može delimično „spržiti“ kafu, što utiče na njen ukus. Kada voda proključa, idealno je sačekati 30 do 60 sekundi, a tek potom dodati kafu.
Kvalitet vode i odnos kafe i vode
Takođe je važno znati da kvalitet vode iz česme varira u zavisnosti od lokacije, što može uticati na ukus kafe. Stručnjaci preporučuju pripremu kafe sa filtriranom vodom. Ključan je i odnos između kafe i vode – optimalno je koristiti 70 g kafe na litar vode.
Kafa ne podnosi vlagu i mirise druge hrane iz kuhinje, zbog čega je treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi, daleko od frižidera i izvora mirisa.
Stručnjaci ističu da nije neophodno ulagati u skupe aparate za kafu – obična džezva je sasvim dovoljna, ali je ključno izabrati kvalitetnu kafu.
Poštujući ova jednostavna pravila, vaša kafa pripremljena kod kuće uvek će imati odličan ukus i dodatno će vam ullepšati svako jutro.