Gosti na slavi se otimaju oko ovog prebranca, uvek se traži činija više: U klasičan recept dodajte samo jedan sastojak, momentalno menja šmek i otvara apetit

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 19.11.2024 15:16 0

Morate ovo probati..

Shutterstock/tRufelka Elena

Shutterstock/tRufelka Elena

Posni prebranac je pravo remek-delo koje se često nalazi na slavskoj trpezi, a nije samo tu jer je tradicionalno jelo, već i izuzetno ukusan obrok. Pripremljen na klasičan način, biće jednako lep i kada je topao i kada se ohladi, pa se savršeno uklapa u svaku priliku. Njegov bogat, sočan ukus i miris koji se širi tokom pripreme sigurno će očarati sve ukućane.

Za još bolji ukus, obavezno dodajte lovorov list dok kuvate pasulj – on će mu dati dodatnu aromu koja čini razliku. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Međutim, postoji jedan trik koji naše bake koriste kada žele da daju još bolji ukus prebrancu, a to je da pred kraj kuvanja dodaju parče ispečene dimljene ribe koja da dodatni šmek jelu. Ukoliko volite ukus dimljene ribe, ovo će vam se sigurno svideti. 

Evo i jednog recepta za prebranac...

Sastojci:

  • 250 g pasulja tetovca
  • 350 g luka isečenog na rebarca 
  • 150 g praziluka, isečenog na kolutiće
  • 1 čen sitno isečenog belog luka
  • pola glavice sitno isečenog crvenog luka
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • pola kašičice slatke začinske paprike
  • so i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 3 lista lorbera

Priprema:


Pasulj operite pa nalijte vodu i ostavite da nabubri preko noći. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odlijte vodu i sipajte novu pa kuvajte pasulj 10 minuta i opet odlijte vodu. Kad provri, dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša. Pržite luk i praziluk u tiganju  dok se ne karamelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Skinite sa ringle i začinite. U jednu posudu sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja, posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Pola količine luka rasporedite po pasulju pa ponovite  ceo postupak sa ostatkom pasulja, luka i začina. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, začinite po ukusu i stavite u rernu. Zapecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, piše Trpeza


Bonus video: 

 

 

Komentari (0)