Gosti na slavi se otimaju oko ovog prebranca, uvek se traži činija više: U klasičan recept dodajte samo jedan sastojak, momentalno menja šmek i otvara apetit

Nedeljko Tišanović Vesti 19.11.2024 15:16 0

Morate ovo probati..

Shutterstock/tRufelka Elena

Shutterstock/tRufelka Elena

Posni prebranac je pravo remek-delo koje se često nalazi na slavskoj trpezi, a nije samo tu jer je tradicionalno jelo, već i izuzetno ukusan obrok. Pripremljen na klasičan način, biće jednako lep i kada je topao i kada se ohladi, pa se savršeno uklapa u svaku priliku. Njegov bogat, sočan ukus i miris koji se širi tokom pripreme sigurno će očarati sve ukućane.

Za još bolji ukus, obavezno dodajte lovorov list dok kuvate pasulj – on će mu dati dodatnu aromu koja čini razliku. 

Međutim, postoji jedan trik koji naše bake koriste kada žele da daju još bolji ukus prebrancu, a to je da pred kraj kuvanja dodaju parče ispečene dimljene ribe koja da dodatni šmek jelu. Ukoliko volite ukus dimljene ribe, ovo će vam se sigurno svideti. 

Evo i jednog recepta za prebranac...

Sastojci:

  • 250 g pasulja tetovca
  • 350 g luka isečenog na rebarca 
  • 150 g praziluka, isečenog na kolutiće
  • 1 čen sitno isečenog belog luka
  • pola glavice sitno isečenog crvenog luka
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • pola kašičice slatke začinske paprike
  • so i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 3 lista lorbera

Priprema:


Pasulj operite pa nalijte vodu i ostavite da nabubri preko noći. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odlijte vodu i sipajte novu pa kuvajte pasulj 10 minuta i opet odlijte vodu. Kad provri, dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša. Pržite luk i praziluk u tiganju  dok se ne karamelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Skinite sa ringle i začinite. U jednu posudu sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja, posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Pola količine luka rasporedite po pasulju pa ponovite  ceo postupak sa ostatkom pasulja, luka i začina. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, začinite po ukusu i stavite u rernu. Zapecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, piše Trpeza


Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading