Posni prebranac je pravo remek-delo koje se često nalazi na slavskoj trpezi, a nije samo tu jer je tradicionalno jelo, već i izuzetno ukusan obrok. Pripremljen na klasičan način, biće jednako lep i kada je topao i kada se ohladi, pa se savršeno uklapa u svaku priliku. Njegov bogat, sočan ukus i miris koji se širi tokom pripreme sigurno će očarati sve ukućane.
Za još bolji ukus, obavezno dodajte lovorov list dok kuvate pasulj – on će mu dati dodatnu aromu koja čini razliku.
Međutim, postoji jedan trik koji naše bake koriste kada žele da daju još bolji ukus prebrancu, a to je da pred kraj kuvanja dodaju parče ispečene dimljene ribe koja da dodatni šmek jelu. Ukoliko volite ukus dimljene ribe, ovo će vam se sigurno svideti.
Evo i jednog recepta za prebranac...
Sastojci:
- 250 g pasulja tetovca
- 350 g luka isečenog na rebarca
- 150 g praziluka, isečenog na kolutiće
- 1 čen sitno isečenog belog luka
- pola glavice sitno isečenog crvenog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- pola kašičice slatke začinske paprike
- so i sveže mleveni crni biber po ukusu
- 150 ml maslinovog ulja
- 3 lista lorbera
Priprema:
Pasulj operite pa nalijte vodu i ostavite da nabubri preko noći. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odlijte vodu i sipajte novu pa kuvajte pasulj 10 minuta i opet odlijte vodu. Kad provri, dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša. Pržite luk i praziluk u tiganju dok se ne karamelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Skinite sa ringle i začinite. U jednu posudu sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja, posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Pola količine luka rasporedite po pasulju pa ponovite ceo postupak sa ostatkom pasulja, luka i začina. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, začinite po ukusu i stavite u rernu. Zapecite 35 do 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, piše Trpeza.
Bonus video: