Orasi su čest sastojak kolača, pita i drugih đakonija u našoj trpezi. Ali, može da se desi da orasi koje ste kupili budu gorki. Nemojte da ih bacite, jer postoje dva načina da orasima povratite lep ukus. Važno je da znate da gorčine iz oraha možete da se rešite samo ako ona nije nastala nepravilnim uslovima skladištenja ili kvarenjem oraha.
Potopite orahe u vodu
Jezgra oraha potopite u vodu. Stavite ih u duboku posudu i sipajte u nju vodu sobne temperature da ih pokrije. Isperite ih, a zatim sipajte novu vodu. Ponovite postupak nekoliko puta. Kao rezultat, film će biti uklonjen sa oraha, a on najčešće stvara gorčinu.
Zagrejte orahe u tiganju
Drugi način da uklonite gorak ukus oraha jeste da ih zagrejete u tiganju. Na ovaj način, ne samo da se uklanja sloj koji daje gorčinu, već orasi dobiju malo drugačiji ukus, jer će biti proprženi, ali taj ukus oraha je savršen za torte i kolače.
.
Video:
.