Srbi masovno vezuju gumicu oko ovog dugmeta na šporetu: Kada čujete zašto, odmah ćete uraditi isto

Jelena Vukelić Vesti 28.10.2024 10:59 0

Koliko puta ste se zatekli u panici jer ne možete da se setite gde ste ostavili ključeve, novčanik ili druge važne sitnice? Ili možda ne možete da se setite da li ste isključili peglu ili zaključali vrata pre izlaska? Ako ste kao većina, verovatno koristite pogrešne metode da rešite ove situacije

šporet

Shutterstock

Profesor Majkl Solomon, autor knjige "Kako naći izgubljene stvari", nudi nekoliko praktičnih saveta za lakše pronalaženje zaturenih predmeta i smanjenje stresa u svakodnevnom životu.

Pre svega, Solomon savetuje da smirite um i postavite ga u “potraživački” mod. Umesto da lutate i paničite, napravite pauzu, popijte čaj i recite sebi: "Pronaći ću to što tražim." Započnite potragu na mestima gde predmeti obično stoje i obratite pažnju na efekat kamuflaže – možda je predmet na pravom mestu, ali zaklonjen drugim stvarima. Ako predmet nije tamo gde obično stoji, potražite ga na mestima gde ste ga poslednji put koristili.

Praktični saveti za pronalaženje zaturenih predmeta

Detaljno pretražite samo jednom – Kada pregledate jedno mesto, ne vraćajte se na njega više puta. Time izbegavate uzaludno gubljenje vremena.

Proverite sa ukućanima – Ako predmeta nema na uobičajenom mestu, moguće je da ga je neko od ukućana sklonio. Pitajte ih pre nego što nastavite potragu.

“Eureka zona” – Prema Solomonu, izgubljeni predmeti se često nalaze u neposrednoj blizini očekivanog mesta, najčešće u krugu od oko 45 cm.

Trik s gumicom 

Većinu svakodnevnih aktivnosti, poput isključivanja aparata ili zaključavanja vrata, obavljamo automatski. Ako imate naviku da proveravate šporet više puta, evo jednostavnog trika: vežite gumicu oko dugmeta za paljenje. Kada isključite šporet, uzmite gumicu i stavite je u džep. Kada vas uhvati sumnja da li je šporet isključen, gumica u džepu biće vaš dokaz.

Pre nego što izađete iz kuće, osvrnite se na sve aparate, svetla i vrata, i recite sebi da je sve u redu. Ovaj mali ritual može vam pružiti dodatni mir.

Komentari (0)
Loading