Da li znate šta znače sve oznake na mašini za sudove? Evo kako izabrati najbolji program i uštedeti

Tatjana Badarević Vesti 26.10.2024 09:05 0

Iako se mašine za pranje sudova razlikuju od proizvođača do proizvođača, sve imaju neke standardne programe

mašina za sudove

Shutterstock

Mašina za pranje sudova je jedan od najpraktičnijih kuhinjskih aparata koji nam štedi puno vremena, ali ako je ne koristimo pravilno, može doći do visokih računa za struju i vodu te može oštetiti posuđe i skratiti vek trajanja aparata. Razumevanje postavki i osnovnih programa vaše mašine pomoći će vam da optimizujete njen rad, piše Dom in Vrt.

Postavke mašine za pranje sudova su tu da vam daju više mogućnosti u zavisnosti od toga šta perete i koliko je prljavo. Ljudi često koriste samo jednu ili dve postavke koje rade najpouzdanije, a s druge strane nisu ni sigurni šta znače ostali programi. Ali uz tačnu postavku, rad mašine može biti vremenski i energetski učinkovit, a sudovi čišći.

Pretrpanje ili ispiranje

Ovaj program je obično kratak i traje od 30 do 60 minuta. Do pre nekoliko godina prljavi tanjiri i šoljice su morali da se isperu pre nego što su bili spremni za pranje u mašini. Noviji modeli zahtevaju manje pripreme i učinkovitiji su.

To vam omogućuje pokretanje ciklusa ispiranja pre pranja kako biste uklonili osušene ostatke. Ovaj program takođe je prikladan ako želite ukloniti neugodne mirise koji izlaze iz mašine za sudove.

mašina za sudove

Shutterstock

 

 

Automatski program

Ova postavka automatski odabire ispravnu postavku mašine na osnovu nivoa zaprljanosti vaših sudova. Ako niste sigurni koji program odabrati, prvo isprobajte automatske postavke. Pripazite da posuđe, pribor za jelo i tanjiri budu približno jednako prljavi.

Normalno pranje

Redovni ciklus je idealan za svakodnevno, malo zaprljano posuđe. Obično uključuje pretpranje, glavno pranje s prosečnom temperaturom i pritiskom vode te jedan ili dva ciklusa ispiranja. Čisti temeljno ako su posuđe, lonci i šoljice pravilno postavljeni prema mlazovima vode. Pranje po ovom programu obično traje dva do tri sata.

Brzo pranje

Ova postavka koristi više vode i toplote za brže rezultate. Ponekad se naziva jednosatnim ciklusom jer može završiti za jedan sat ili manje, zavisno od modela mašine. Idealna je za brzo pranje manje količine blago zaprljanog posuđa.

Intenzivnije pranje

Svaka mašina za sudove takođe ima postavku namenjenu za pranje jako zaprljanog posuđa koja koristi dodatnu vodu, više temperature i više ciklusa ispiranja. Idealna je za jako zaprljane predmete kao što su lonci i plehovi, plehovi za pečenje i drugo prljavo posuđe.

Ekološki način

Ova postavka predstavlja najekološkiji način pranja posuđa, zbog niske temperature vode i uopšteno manje potrošnje vode prilikom ispiranja. Kompromis za manju potrošnju je duži ciklus. Idealna je za ekološki osvešćena domaćinstva ili za čišćenje malo zaprljanog posuđa, no problemi će nastati s jako zaprljanim loncima i plehovima.

Komentari (0)
Loading