Ovaj trik koriste profesionalni kuvari i za to imaju debeo razlog: Papir za pečenje stavljaju na dno pećnice, evo i zašto

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 21.10.2024 18:41 0

Obratite pažnju na ovo...

Shutterstock/Pixel-Shot

Shutterstock/Pixel-Shot

Stavljanje papira za pečenje na dno pećnice možda zvuči neobično, ali to je trik koji koriste i profesionalni kuvari – i to s dobrim razlogom.

Ako volite da kuvate i želite da vaša jela budu slična onima iz restorana, osim veštine i ljubavi prema kuhanju, potrebni su vam i mali trikovi koji zaista prave razliku. Jedan od tih saveta je uklanjanje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno pećnice prilikom pripreme hrane. Pećnicu je potrebno dobro zagrejati, na 250 stepeni, ali pre toga proverite da li vaša pećnica ima ventilacione otvore na dnu, jer u tom slučaju ovaj metod neće biti moguć.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Umesto pečenja hrane na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno omogućava intenzivniji i ravnomerniji prenos toplote. Na dnu pećnice toplota cirkuliše bolje, a hrana se brže i ravnomernije peče, što je idealno za jela poput pica, hleba ili pečenih jela kada želite savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to dobro znaju i često koriste ovu tehniku.

Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost – štiti vašu pećnicu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprečava neprijatne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Takođe, sprečava direktan kontakt hrane s metalnim delovima pećnice, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.

Pored toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana je bliže izvoru toplote, što znači da će se brže karamelizovati i dobiti bogatiji ukus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili testa – za sve što zahteva hrskavost spolja i sočnost unutra. Profesionalni kuvari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu pećnice uz papir za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vreme pečenja i mnogo manje stresa prilikom čišćenja.



Bonus video: 

img
14. 07. 2025 00:00

MALI NA GRADILIŠTU U SURČINU – Sve ide po planu za Ekspo, ključevi do 1. decembra 2026. (FOTO)

img
24. 07. 2025 17:31

ZA MANJE OD DVA SATA OBJAVU VIDELO VIŠE OD 200.000 KORISNIKA INSTAGRAMA: Željko Mitrović ponovo usijao društvene mreže, snažna poruka daleko se čuje (VIDEO)

img
10. 07. 2025 00:00

EXPO PIŠE ISTORIJU Ovo je bio trenutak kada je svet prvi put video budućnost

img
16. 07. 2025 00:00

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

img
24. 07. 2025 17:32

DNEVNI HOROSKOP ZA PETAK 25. JUL Bika čeka ljubavno iznenađenje, Riba treba da sluša intuiciju, jedan znak dobija novac

img
11. 07. 2025 06:51

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

img
24. 07. 2025 17:30

GOCA TRŽAN PRIZNALA DA JE BILA UHVAĆENA U KRAĐI: Pevačica napravila haos - naučila doživotnu lekciju!

img
07. 06. 2025 00:00

RADOVI NA EKSPU TEKU PO PLANU Jerinić: Na pripremnom sastanku u Beogradu predstavićemo izložbu

img
23. 07. 2025 07:26

Elektro – robot iz 30-ih koji je nagovestio svet kakav danas poznajemo

img
07. 07. 2025 00:00

BEZ OVOGA NIKAKO NE MOŽETE DA GLEDATE FILM Da li ste znali da su kokice postale popularne zahvaljujući svetskoj izložbi?

img
20. 07. 2025 00:00

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

img
24. 07. 2025 17:16

Proživeo si sa mnom tri godine pakla: Ana Karabatić se obratila pokojnom ocu, prisetila se borbe koju je vodila a on joj je bio najveća podrška (FOTO)

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
24. 07. 2025 16:26

VREDNOST INVESTICIJE 45,5 MILIONA EVRA Kreću radovi na modernizaciji Luke Prahovo

img
23. 07. 2025 08:14

VIŠE OD GENIJA Kako je Marija Kiri pomerila granice i zašto se toga podsećamo baš sada

img
24. 07. 2025 17:32

PAVKOV NA ČELU DELEGACIJE U ZIMBABVEU: Grad Novi Sad zvanično preuzeo prestižno međunarodno priznanje "Grad vlažnih područja" (FOTO)

Komentari (0)