Ovaj trik koriste profesionalni kuvari i za to imaju debeo razlog: Papir za pečenje stavljaju na dno pećnice, evo i zašto

Nedeljko Tišanović Vesti 21.10.2024 18:41 0

Obratite pažnju na ovo...

Shutterstock/Pixel-Shot

Shutterstock/Pixel-Shot

Stavljanje papira za pečenje na dno pećnice možda zvuči neobično, ali to je trik koji koriste i profesionalni kuvari – i to s dobrim razlogom.

Ako volite da kuvate i želite da vaša jela budu slična onima iz restorana, osim veštine i ljubavi prema kuhanju, potrebni su vam i mali trikovi koji zaista prave razliku. Jedan od tih saveta je uklanjanje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno pećnice prilikom pripreme hrane. Pećnicu je potrebno dobro zagrejati, na 250 stepeni, ali pre toga proverite da li vaša pećnica ima ventilacione otvore na dnu, jer u tom slučaju ovaj metod neće biti moguć.

Umesto pečenja hrane na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno omogućava intenzivniji i ravnomerniji prenos toplote. Na dnu pećnice toplota cirkuliše bolje, a hrana se brže i ravnomernije peče, što je idealno za jela poput pica, hleba ili pečenih jela kada želite savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to dobro znaju i često koriste ovu tehniku.

Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost – štiti vašu pećnicu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprečava neprijatne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Takođe, sprečava direktan kontakt hrane s metalnim delovima pećnice, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.

Pored toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana je bliže izvoru toplote, što znači da će se brže karamelizovati i dobiti bogatiji ukus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili testa – za sve što zahteva hrskavost spolja i sočnost unutra. Profesionalni kuvari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu pećnice uz papir za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vreme pečenja i mnogo manje stresa prilikom čišćenja.



Bonus video: 

Komentari (0)
Loading