Na jastučnicama ima više bakterija nego na wc šolji: Možete da ih uništite i bez pranja u mašini, evo kako

Vesti 21.10.2024 12:55 0

Ukoliko ne perete dugo jastučnice na njima će se razmnožiti mnogo više bakterija nego što ih ima u wc šolji.

jastuk

Shutterstock

Prema studiji „Amerisleepa“, ako odložite pranje jastučnice samo nedelju dana, rizikujete gomilanje neverojvtnih tri miliona bakterija više od onih koje se nalaze na dasci wc šolje! Iako jastučnice štite jastuk od prašine i peruti, takođe je moguće da pljuvačka i druge telesne tečnosti prodru u sam jastuk.

Kako osvežiti jastuke bez pranja

Zato je važno redovno menjanje i pranje posteljine. Ali, dobra je vest da jastučnice i jastuk možete osvežiti i bez pranja u mašini za veš. Evo šta treba da uradite:

1. Skinite jastučnicu, a zatim je obilno pospite sodom bikarbonom. Ostavite najmanje 30 minuta da stoji kako bi se neutralisali mirisi. Usisajte sodu bikarbonu s jastuka.

2. Ako su mirisi jaki, pomešajte belo sirće i vodu u srazmeri 50:50 i sipajte u bočicu s raspršivačem, dobro protresite i poprskajte jastuk, ali nemojte da ga natopite. Sirće će neutralisati jake mirise. Samo ostavite da odstoji i osuši se na vazduhu. Ako želite, možete ga staviti i na sunce.

3. Pustite jastuke da se sunčaju nekoliko sati kako bi UV zraci ubili bakterije. UV zraci možda neće ubiti sve bakterije, ali će uništiti većinu i osvežiti jastuke, isušiti vlagu.

Koliko često treba menjati jastuke

Jastuke zamenite svake dve godine. Obratite pažnju na znakove koji upućuju na to da je vreme za zamenu jastuka, uključujući pojavu grudvica, mrlja ili gubitak punjenja. Jastuk treba prati najmanje dva puta godišnje, a što se tiče jastučnica, njih treba zameniti bar jednom nedeljno.

.

Video:

@najzena.rs Ovo su najružnije cipele na svetu, a žene ih masovno kupuju! #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

.

 

Komentari (0)
Loading