Nemojte sušiti odeću na radijatoru: Niste ni svesni kakvu katastrofu možete tako izazvati

Tatjana Badarević Vesti 20.10.2024 08:15 0

Oni koji su već upalili radijatore možda će pomisliti da je to najlakši način da osuše mokru odeću, posebno oni koji nemaju spoljašnji prostor ili žive u stanu

sušenje odeće

Shutterstock

Za mnoge vlasnike kuća, radijator može biti jedina opcija za sušenje odeće, no stručnjaci upozoravaju da to nikako nije dobra ideja.  Međutim, oni koji su već upalili radijatore možda će pomisliti da je to najlakši način da osuše odeću, posebno oni koji nemaju spoljašnji prostor ili žive u stanu. No stručnjaci upozoravaju da sušenje odeće na radijatoru može dovesti do problema s vlagom i stvoriti opasnost od požara.

Skupi računi za energiju

Prekrivanjem radijatora odećom, ona će se zagrejavati, ali prostorija neće. To znači da će sistem grejanja morati da radi jače kako bi zagrejao dom, što će povećati troškove energije.

Rast buđi

Sušenjem mokre odeće na radijatorima, vlaga isparava u vazduhu, a ona se mora negde taložiti. S vremenom to može uzrokovati buđ, mrlje, vlagu na zidu i ljuštenje boje.

Opasnost od požara

Odeća koja je preblizu vrućem radijatoru može se zapaliti, što predstavlja opasnost od požara. To je posebno zabrinjavajuće ako domaćinstvo ostane bez nadzora ili se zaboravi da se odeća ukloni.

Oštećenje radijatora

Vlaga iz odeće može prodreti u metal radijatora i uzrokovati koroziju i rđanje. S vremenom to može oslabiti radijator i skratiti mu životni vek, što rezultira dodatnim troškovima zamene.

Oštećenje odeće

Omiljeni komadi odeće možda neće dobro podneti sušenje na radijatoru i mogu se oštetiti. Direktan kontakt s toplotom može uzrokovati mrlje, oslabiti tkaninu i dovesti do promene boje zbog ispiranja boje usled toplote.

Dakle, iako se sušenje odeće na radijatoru može činiti kao praktično rešenje, dugoročno gledano, to može doneti više štete nego koristi za vaš dom, zdravlje i novčanik, piše Express.

Komentari (0)
Loading