Ubrzajte sušenje veša tokom hladnih dana: Osim što ćete se rešiti buđi, ovaj posao vam više neće biti zamoran

Tatjana Badarević Vesti 19.10.2024 12:20 0

Stručnjak za materijale podelio je savet kako sušiti odeću u zatvorenom prostoru bez opasnosti da se stvori buđ

sušenje veša

Shutterstock

Sušenje odeće tokom zime često je naporan i zamoran posao. Posebno ako živite u stanu. Istraživanje je pokazalo da čak 90 posto ljudi suši veš u stanovima tokom hladnijih jesenjih i zimskih meseci.

Uz to, studija je takođe otkrila kako nepravilno sušenje veša u stanu može povećati nivo vlage za čak 30 posto. Znači pogrešan način sušenja veša u stanu može jako uticati na kvalitet vazduha, a zbog vlažnosti može se stvoriti buđ, piše Express.

Tomas Brd, stručnjak za materijale, podelio je savet kako sušiti odeću u zatvorenom prostoru bez opasnosti da se stvori buđ.

''Pronađite dobro provetrenu prostoriju u stanu, s dobrim protokom vazduha. Izbegavajte vlažne ili nezagrejane prostore poput podruma jer mogu pospešiti rast buđi'', kaže Brd.

Preporučuje i kupovinu ''čvrstog stalka za sušenje veša'', te dodaje kako između odeće koja se suši treba biti ''dovoljno prostora za cirkulisanje vazduha''. ''Postavite stalak za sušenje u blizini izvora toplote, poput radijatora ili grejača. To će ubrzati proces sušenja.''

sušenje veša

Shutterstock

 

 

Otvorite prozor ili vrata

Brd predlaže i da za vreme sušenja odeće otvorite prozor ili vrata kako bi se poboljšala cirkulacija svežeg vazdiha u prostoriji u kojoj sušite veš. To će pomoći da se ne nakuplja vlaga.

''Ako je vaš dom vrlo vlažan, razmislite o korišćenju ventilatora kako biste dodatno poboljšali cirkulaciju vazduha. Osim toga nabavite odvlaživač, on zaista može pomoći u uklanjanju viška vlage.''

No, ako se odeća suši predugo i na njoj se može pojaviti buđ. Brd savetuje kako to sprečiti. I što je najbolje, za to vam neće biti potrebno više od minuta posla.

''Odeću lagano protresite kako biste sprečili lepljenje stvari. To podstiče ravnomerno sušenje i sprečava pojavu buđi. Nemojte preopteretiti stalak za sušenje ili prostor za vešanje. Prenatrpanoj odeći potrebno je više vremena da se suši i lakše zadržava vlagu.''

Za kraj napominje i kako je jako važno da pre slaganja odeće u ormar svakako budete sigurni da je ona potpuno suva. ''Mala količina zaostale vlage može dovesti do stvaranja buđi''.

 

Komentari (0)
Loading