Ne radite ovo sa radijatorom: Jedna greška može skupo da vas košta, stručnjaci izdali strogo upozorenje

Vesti 18.10.2024 11:57 0

Osim što uzrokuje štetu u domu, posledice po zdravlje takođe mogu biti ozbiljne...

radijator

Shutterstock

Mnogi u poslednje vreme pokušavaju da izbegnu uključivanje grejanja kako bi uštedeli na računima za struju.

Međutim, za neke su radijatori jedina opcija za sušenje veša, posebno za one koji nemaju spoljašnji prostor ili žive u stanu.

Stručnjaci upozoravaju da sušenje veša na radijatoru može dovesti do problema sa vlagom i stvoriti rizik od požara.

Stručnjaci za radijatore iz kompanije ,,Posh.co.uk" su za Express podelili su šest razloga zašto sušenje veša na radijatoru može doneti više štete nego koristi, i zašto ljudi treba da izbegavaju korišćenje radijatora na ovaj način.

radijator

Shutterstock

 

Endi Elis iz ,,Posh.co.uk"-a kaže: ,,Možda se čini kao praktično rešenje, ali zaista treba da izbegavate sušenje svojih stvari na radijatorima. To može biti skupo na više načina."

,,Vaš bojler će raditi mnogo jače da zagreje vašu sobu ako je radijator prekriven vešom, što će povećati troškove energije.

,,Ne samo da će računi za struju rasti, već možete i oštetiti omiljene komade odeće, a vremenom ćete možda primetiti da češće morate da menjate radijator."

,,Osim finansijskih posledica, uzrokovaćete i štetu svojoj kući i zdravlju. Kvalitet unutrašnjeg vazduha može uzrokovati rast buđi, što može dovesti do zdravstvenih rizika, poput simptoma sličnih gripu.”

Razlozi zašto treba da izbegavate sušenje veša na radijatoru
Skupo je

Ako prekrijete radijator vešom, odeća će se zagrevati, ali ne i prostorija. To znači da će grejni sistem raditi jače da zagreje dom, što će verovatno dovesti do povećanja troškova.

Buđ

Sušenje mokrog veša na radijatorima ispušta vlagu u vazduh, a kada se ona ispari, mora negde otići. Vremenom to može izazvati štetu i vlagu u domu, uzrokujući fleke, ljuštenje boje i strukturalne oštećenja.

Zdravstveni problemi

Osim što uzrokuje štetu u domu, posledice po zdravlje takođe mogu biti ozbiljne. Vlaga i loš kvalitet unutrašnjeg vazduha mogu izazvati respiratorne probleme i alergijske reakcije. Ovo može biti posebno opasno za decu u domaćinstvu.

Rizik od požara

Odeća može da se zapali i dovede do opasnog požara ako se stavi na vruć radijator. Ako zaboravite da uklonite veš, to može biti posebno zabrinjavajuće.

Oštećenje radijatora

Vlažnost odeće može izazvati koroziju i rđu. Vremenom to može oslabiti radijator, i skratiti njegov vek trajanja. To predstavlja još jedan veliki trošak.

Oštećenje odeće

Omiljena odeća možda neće dobro reagovati na sušenje na radijatoru i može se uništiti. Odeća koja je u direktnom kontaktu sa toplinom radijatora može razviti fleke, a tkanina se može vremenom oslabiti. Takođe može doći do promene boje jer toplota uzrokuje da boje izblede. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ova pasta rešava svaku fleku, a košta samo 20 dinara #najžena #žena #fypシ゚viral #fypシ゚ #foryou #fyp #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading