Sušite veš u dnevnoj sobi? Dr Čilić upozorava da je ovo veoma opasno po zdravlje, a najviše za ljude koje boluju od ovih bolesti

Jelena Vukelić Vesti 04.12.2023 17:49 0

Većina nas veš suši na sušilici u kući ili stanu, a mnogi sušilicu zamene radijatorima kako bi se sve što pre osušilo i bilo spremno za peglanje i nošenje. E, tu se krije ozbiljan problem.

veš

Shutterstock

Dr Branislava Čilić, specijalista porodične medicine, objasnila je za "24 sata" da navika sušenja veša u zatvorenoj prostoriji nije dobra ni za prostor, ali ni za zdravlje ukućana.

Prvo, efikasnost radijatora se smanjuje i prostorija ne može da se ugreje dobro, a osim toga podiže se nivo vlage za čak 30 posto. Udisanje te vlage kao i hemikalija od deterdženta te omekšivača loše je za zdravlje pluća.

- Kako suvi vazduh nije dobar za plućnu funkciju, tako nije ni previše vlage u vazduhu koji udišemo. Optimalna relativna vlažnost vazduha koji udišemo treba da bude između 45 i 60 posto, sve izvan tih granica uključuje adaptacijske mehanizme koji imaju svoje granice. Prevelika vlažnost udahnutog vazduha dovodi do promena u našem organizmu u smislu smanjene koncentracije, pospanosti, promena raspoloženja, ali i pogoduje razvoju gljivica, za koje je vlaga savršeno tlo za razvoj.

Osim toga, vlaga koja izlazi iz mokre odeće kondenzuje se na hladnim površinama poput zidova i stvara se idealna podloga za razvoj plesni koja je posebno loša za alergičare i asmatičare. Tegobe koje se mogu javiti zbog ove jedne navike su otežano disanje, zviždanje kod disanja, slabost…

- Naročito je važno za pacijente koji su imunokompromitujući, oni mogu da imaju ozbiljne komplikacije jer ne mogu da se bore protiv tih bolesti adekvatno. To su pacijenti na hemioterapiji, transplantirani pacijenti, pacijenti s autoimunom bolestima i drugi koji uzimaju kortikosteroide i druge imunosuprimirajuće lekove, oni koji imaju druge plućne, ali i srčane bolesti - kaže lekar.

Dakle, odeću treba razgrnuti na sušilicu, ne na radijator, te staviti ili u posebnu prostoriju u kojoj ne boravite često i ne spavate ili na balkon.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading