Jeftiniji, a ostaje čvrst do leta: "Srpski melez", idealna sorta za kiselenje kupusa - ne kvari se, a evo kako da ga prepoznate

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 18.10.2024 17:37 0

Oni koji žele da imaju kiseli kupus do juna, stavljaju sve tri sorte, na dno bureta ide "bravo", pa onda potomak, a u gornjem delu ređaju srpski melez

kiseli kupus

Shutterstock

Tokom zimskih meseci kiseli kupus je gotovo svakodnevno na našim trpezama, bilo da ga koristimo kao salatu, kuvan, dinstan u jelima, ili za pripremanje nezaobilaznih sarmi. 

Poljoprivrednik  iz Rataja, kod Vranja Žika Janković, svake jeseni brojnim kupcima sa ponosom pokazuje sitne, okrugle, čvrste glavice kupusa sorte "srpski melez" koji je, po njegovom mišljenju, idealan za kiseljenje.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

"Najbolja sorta za kiseljenje je srpski melez, zato što ima tanke listove", kaže.

Najsličniji mu je "potomak", sa nešto debljim listovima, a bravo je najtvrđi i najduže traje. Oni koji žele da imaju kiseli kupus do juna, stavljaju sve tri sorte, na dno bureta ide "bravo", pa onda potomak, a u gornjem delu ređaju srpski melez.

Prilikom stavljanja glavica kupusa u bure voditi računa da su koreni glavice okrenuti na gore, sa celim korenom,sa zarezanim korenom ili ostranjeni. Najbolje je posle svaka dva složena reda kupusa da „prospete“ šaku soli i sve tako dok ne napunite bure.

Kada složite sav kupus dodajte vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Posle toga, površinske glavice u buretu treba pritisnuti drvenim letvicama ili plastičnim pritiskivačem da ih voda u celosti prekrije. Na letvice staviti kamen, flaše s vodom ili slično. Bure prekriti, ostaviti na toplom i ostaviti da fermentiše.

Posle pet-šest dana bure se seli na hladnije mesto i tu ostaje. Obavezno ga podignite na neko postolje zbog lakšeg pretakanja koje je bitno za process. Prve dve nedelje pretače se svaki drugi dan, a posle svaki treći dan. Kupus je kiseo za 35 do 45 dana, u zavisnosti od vrste i temperature-niža temperature i duža fermentacija daju bolju aromu. Ako se temperature tokom kišeljenja menja na više, kupus će biti tvrđi i kiseliji.

Dolazimo i do rasola, kada je on spreman za upotrebu?

-Raso je sporedni proizvod procesa fermentacije. Ima karakterističan ukus, osvežavajući, prijatan, usled sadržaja kiselina i ugljendioksida, pa ga zbog toga mnogi piju. I njegov sastav i ukus varira, kao i sastav i ukus kupusa, ali je tesno vezan za pravilan proces fermentacije i sadržaj kuhinjske soli. Može se i pasterizovati. Da bi raso bio kvalitetan treba obratiti pažnju tokom kišeljenja. Kada se na površini vode stvori pena obavezno je odstraniti da raso bude bistar.

Kako odabrati pravi kupus za zimnicu?

-Preporučljivo je da se prvo kupe 2-3 glavice, probaju i tako odredimo da li je dobar. Mora biti u period tehnološke zrelosti. Obavezno pogledajte da ispod liski nema puževa golaća jer njihova sluz može dovesti do kvarenja Takođe je važno da kupus nije u periodu karence. Same sorte zavise od ukusa i ponude.

Kod nas je najpoznatij „Futoški kupus“, jer ima veoma kvalitetan hemijski sastav. Jako je nežne građe, ima tanke bledozelene listove, slatkog je ukusa jer sadrži veći procenat šećera u odnosu na ostale sorte kupusa kao i povećani sadržaj C vitamina i kompleks vitamina B. Karakteriše ga i mali sadržaj kiselina i belančevina. Poznat je i "srpski melez" i hibridna sorta "bravo", koja ima kakterističnu glavicu plavkasto zelene boje.

U kakvim sudovima je najbolje kiseliti?

-U čistim, jer je higijena najvažnija u celom procesu kišeljenja. Fermentacija kupusa se može obavljati u drvenim kacama, plastičnim kacama ili betonskim kacama, to je manje bitno od već navedenog uslova. U domaćinstvima su najviše zastupljene plastične kace sa slavinom na dnu bureta. To olakšava pretakanje i zato se bure odigne od poda.
Kupus se odlikuje lekovitim svojstvima i u narodu se koristi za lečenje srčanih i nekih drugih oboljenja.

Kupus pojačava lučenje želudačnog soka i time pomaže varenju i potpomaže rad jetre. Istraživanja pokazuju da sprečava pojavu čira na želucu. Ta lekovitost kupusa proističe iz njegovog hemijskog sastava. Kupus ima malu kaloričnu vrednost odnosno energetsku vrednost, ali ima visok sadržaj vitamina, minerala i esencijalnih amino kiselina.

img
29. 03. 2025 22:50

Hrvatica blista: "Ponosna sam što sam se vratila s globusom"

img
30. 03. 2025 00:54

Đedović dao sve od sebe da stane na stranu Stefani, siguran da treba da joj veruje, pa u više navrata potkačio Matoru: U suprotnom taboru je veća nervoza... (VIDEO)

img
29. 03. 2025 23:07

PROTESTI PROTIV MASKA: Demonstranti se okupili ispred Teslinih salona u više američkih gradova i Londonu

img
29. 03. 2025 23:30

VEČERAS SPAVAMO SAT KRAĆE: Ne zaboravite da pomerite sat unazad

img
29. 03. 2025 23:01

Na današnji dan, 30. mart

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
29. 03. 2025 23:40

"TO JE BLEF" Zapad je dao oštru izjavu o Trampu i Rusiji

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
30. 03. 2025 00:45

Ako je želeo da bude popularan neka neko njega napuni: Gastoz žestoko razvezao jezik i brutalno demolirao Munju i Stefani, zgrožen njihovim likom i delom (VIDEO)

img
29. 03. 2025 23:00

TRI KINESKA DRŽAVLjANINA NESTALA SA BRODA U GANI: Veruje se da su ih oteli pirati

img
30. 03. 2025 00:29

Njoj sve verujem u odnosu sa Matorom: Anđela nahvalila Stefani Grujić, Munji sasula sve u lice i žestoko zamerila psovanje Gastozove pokojne majke! (VIDEO)

img
30. 03. 2025 00:37

Klasičan papak, sprdnja od čoveka: Zola razvezao jezik i uništio Munjeza sa uvredama, pa dao sve od sebe da Stefani vine u nebesa! (VIDEO)

img
29. 03. 2025 23:20

"SRDAČNO...." Putin se oglasio, poslao moćnu poruku

img
29. 03. 2025 23:08

TRI KINESKA DRŽAVLJANINA NESTALA SA BRODA Veruje se da su oteti

img
29. 03. 2025 22:54

Ovaj deo Srbije noćas pod kišom i pljuskovima: Padaće i sneg

Komentari (0)