Jeftiniji, a ostaje čvrst do leta: "Srpski melez", idealna sorta za kiselenje kupusa - ne kvari se, a evo kako da ga prepoznate

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 18.10.2024 17:37 0

Oni koji žele da imaju kiseli kupus do juna, stavljaju sve tri sorte, na dno bureta ide "bravo", pa onda potomak, a u gornjem delu ređaju srpski melez

kiseli kupus

Shutterstock

Tokom zimskih meseci kiseli kupus je gotovo svakodnevno na našim trpezama, bilo da ga koristimo kao salatu, kuvan, dinstan u jelima, ili za pripremanje nezaobilaznih sarmi. 

Poljoprivrednik  iz Rataja, kod Vranja Žika Janković, svake jeseni brojnim kupcima sa ponosom pokazuje sitne, okrugle, čvrste glavice kupusa sorte "srpski melez" koji je, po njegovom mišljenju, idealan za kiseljenje.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

"Najbolja sorta za kiseljenje je srpski melez, zato što ima tanke listove", kaže.

Najsličniji mu je "potomak", sa nešto debljim listovima, a bravo je najtvrđi i najduže traje. Oni koji žele da imaju kiseli kupus do juna, stavljaju sve tri sorte, na dno bureta ide "bravo", pa onda potomak, a u gornjem delu ređaju srpski melez.

Prilikom stavljanja glavica kupusa u bure voditi računa da su koreni glavice okrenuti na gore, sa celim korenom,sa zarezanim korenom ili ostranjeni. Najbolje je posle svaka dva složena reda kupusa da „prospete“ šaku soli i sve tako dok ne napunite bure.

Kada složite sav kupus dodajte vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Posle toga, površinske glavice u buretu treba pritisnuti drvenim letvicama ili plastičnim pritiskivačem da ih voda u celosti prekrije. Na letvice staviti kamen, flaše s vodom ili slično. Bure prekriti, ostaviti na toplom i ostaviti da fermentiše.

Posle pet-šest dana bure se seli na hladnije mesto i tu ostaje. Obavezno ga podignite na neko postolje zbog lakšeg pretakanja koje je bitno za process. Prve dve nedelje pretače se svaki drugi dan, a posle svaki treći dan. Kupus je kiseo za 35 do 45 dana, u zavisnosti od vrste i temperature-niža temperature i duža fermentacija daju bolju aromu. Ako se temperature tokom kišeljenja menja na više, kupus će biti tvrđi i kiseliji.

Dolazimo i do rasola, kada je on spreman za upotrebu?

-Raso je sporedni proizvod procesa fermentacije. Ima karakterističan ukus, osvežavajući, prijatan, usled sadržaja kiselina i ugljendioksida, pa ga zbog toga mnogi piju. I njegov sastav i ukus varira, kao i sastav i ukus kupusa, ali je tesno vezan za pravilan proces fermentacije i sadržaj kuhinjske soli. Može se i pasterizovati. Da bi raso bio kvalitetan treba obratiti pažnju tokom kišeljenja. Kada se na površini vode stvori pena obavezno je odstraniti da raso bude bistar.

Kako odabrati pravi kupus za zimnicu?

-Preporučljivo je da se prvo kupe 2-3 glavice, probaju i tako odredimo da li je dobar. Mora biti u period tehnološke zrelosti. Obavezno pogledajte da ispod liski nema puževa golaća jer njihova sluz može dovesti do kvarenja Takođe je važno da kupus nije u periodu karence. Same sorte zavise od ukusa i ponude.

Kod nas je najpoznatij „Futoški kupus“, jer ima veoma kvalitetan hemijski sastav. Jako je nežne građe, ima tanke bledozelene listove, slatkog je ukusa jer sadrži veći procenat šećera u odnosu na ostale sorte kupusa kao i povećani sadržaj C vitamina i kompleks vitamina B. Karakteriše ga i mali sadržaj kiselina i belančevina. Poznat je i "srpski melez" i hibridna sorta "bravo", koja ima kakterističnu glavicu plavkasto zelene boje.

U kakvim sudovima je najbolje kiseliti?

-U čistim, jer je higijena najvažnija u celom procesu kišeljenja. Fermentacija kupusa se može obavljati u drvenim kacama, plastičnim kacama ili betonskim kacama, to je manje bitno od već navedenog uslova. U domaćinstvima su najviše zastupljene plastične kace sa slavinom na dnu bureta. To olakšava pretakanje i zato se bure odigne od poda.
Kupus se odlikuje lekovitim svojstvima i u narodu se koristi za lečenje srčanih i nekih drugih oboljenja.

Kupus pojačava lučenje želudačnog soka i time pomaže varenju i potpomaže rad jetre. Istraživanja pokazuju da sprečava pojavu čira na želucu. Ta lekovitost kupusa proističe iz njegovog hemijskog sastava. Kupus ima malu kaloričnu vrednost odnosno energetsku vrednost, ali ima visok sadržaj vitamina, minerala i esencijalnih amino kiselina.

img
03. 07. 2025 09:21

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
07. 07. 2025 08:15

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

img
09. 07. 2025 19:21

Prvo oglašavanje Desingerice o PINKOVIM ZVEZDAMA: Miljenik mladih otkrio detalje saradnje sa Željkom Mitrovićem!

img
09. 07. 2025 13:25

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

img
09. 07. 2025 19:17

Ova tri horoskopska znaka u sebi kriju "planinu emocija", ali nikada neće govoriti o tome

img
09. 07. 2025 19:21

PARTIZAN IZDAO SAOPŠTENJE PRED AEK: Oglasili se crno-beli uoči meča na Kipru!

img
09. 07. 2025 18:57

Spektakl u Nju Džersiju – PSŽ i Real igraju za finale SP

img
09. 07. 2025 19:13

Blokaderi pukli u Novom Sadu VIDEO

img
09. 07. 2025 19:16

Srpska kuhinja oduvala konkurenciju: Ove đakonije su nam donele najviše poena

img
09. 07. 2025 18:59

Njegova smena je već dogovorena. Postao je problem?

img
08. 07. 2025 14:48

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
09. 07. 2025 14:00

DIGITALNA ČAROLIJA Pogledajte kako su EXPO maskote zasijale kroz najnoviji AI trend (VIDEO)

img
09. 07. 2025 19:21

U kornjačama leži lek protiv raka?

img
03. 07. 2025 09:24

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

Komentari (0)
Loading