Iako frižideri s godinama postaju sve veći i veći, neka hrana gubi na kvalitetu i brže propada ako se tamo skladišti. Ovo je lista namirnica koje nikada ne bi trebale ići u frižider, navode stručnjaci iz Plumbworlda za Express magazin.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Krompir
Krompir ne bi trebao da se stavlja u frižider. Čuvanje u frižideru može uzrokovati brže pretvaranje skroba u šećer, što utiče na ukus i teksturu. Ova promena se javlja kod krompira koji su preslatki i loše teksture kada se kuvaju. Niska temperatura takođe uzrokuje da poprime tamnu boju kada se prže.

Shutterstock
Idealno je da ga čuvate na hladnom, tamnom i suvom mestu kao što je špajz ili podrum. Pazite da budu u prozračnoj kesi (poput papirnate ili mrežaste vrećice) kako biste sprečili nakupljanje vlage i klijanje.
Paradajz
Čuvanje paradajza u frižideru uništava njegovu teksturu i ukus. Hladna temperatura uništava proces zrenja paradajza što im uništava slatkoću i punoću ukusa.

Shutterstock
Kako bi paradajz ostao ukusan i svež, savetuje se da ga čuvate na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ako je već jako zreo, možete ga držati na hladnijem mestu u kuhinji, ali nemojte ga stavljati u frižider osim ako je to preko potrebno.
Luk
Luk u frižideru postaje mekan, kašast, pa čak i buđav jer brzo upija vlagu. Vlaga u frižideru uzrokuje njihovo brže kvarenje i utiče na njihovu prirodnu hrskavost.
Kako bi luk ostao svež i hrskav, čuvajte ga na hladnom, suvom i prozračenom mestu. Takođe, držite ih podalje od krompira jer gasovi i vlaga koje ispuštaju mogu uzrokovati brže kvarenje.

Shutterstock
Beli luk
Beli luk u frižideru razvija buđ upravo zbog hladnog i vlažnog okruženja. Hlađenje takođe utiče na njegov prirodni ukus, čineći ga slabijim.

Shutterstock
Najbolji način za čuvanje belog luka je na hladnom, tamnom mestu s dobrom cirkulacijom vazduha. Suvo mesto u vašem špajzu ili u posudi za beli luk dobro funkcioniše da duže zadrži svoj ukus i teksturu.
Hleb
Iako se čuvanje hleba u frižideru može činiti kao dobra ideja, činjenica je da će niske temperature uzrokovati da hleb puno brže ustaja.

Shutterstock
Frižider ubrzava proces kristalizacije skroba, što isušuje hleb i čini ga žilavim i tvrdim. Umesto toga, hleb držite na sobnoj temperaturi u kutiji za hleb ili papirnatoj vrećici kako biste zadržali njegovu mekoću.
Ako imate više hleba nego što možete pojesti u roku od nekoliko dana, zamrznite ga.
Možda vas zanima…
