Hladnoća i vlaga ih ubijaju: Ove namirnice nikako nemojte držati u frižideru, uništićete ih

Tatjana Badarević Vesti 12.10.2024 12:02 0

Čuvanje u frižideru može uzrokovati brže nastajanje buđi kod povrća

frižider

Shutterstock

 

Iako frižideri s godinama postaju sve veći i veći, neka hrana gubi na kvalitetu i brže propada ako se tamo skladišti. Ovo je lista namirnica koje nikada ne bi trebale ići u frižider, navode stručnjaci iz Plumbworlda za Express magazin.

Krompir

Krompir ne bi trebao da se stavlja u frižider. Čuvanje u frižideru može uzrokovati brže pretvaranje skroba u šećer, što utiče na ukus i teksturu. Ova promena se javlja kod krompira koji su preslatki i loše teksture kada se kuvaju. Niska temperatura takođe uzrokuje da poprime tamnu boju kada se prže.

Dom i saveti

Shutterstock

 

 

Idealno je da ga čuvate na hladnom, tamnom i suvom mestu kao što je špajz ili podrum. Pazite da budu u prozračnoj kesi (poput papirnate ili mrežaste vrećice) kako biste sprečili nakupljanje vlage i klijanje.

Paradajz

Čuvanje paradajza u frižideru uništava njegovu teksturu i ukus. Hladna temperatura uništava proces zrenja paradajza što im uništava slatkoću i punoću ukusa.

Dom i saveti

Shutterstock

 

 

Kako bi paradajz ostao ukusan i svež, savetuje se da ga čuvate na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ako je već jako zreo, možete ga držati na hladnijem mestu u kuhinji, ali nemojte ga stavljati u frižider osim ako je to preko potrebno.

Luk

Luk u frižideru postaje mekan, kašast, pa čak i buđav jer brzo upija vlagu. Vlaga u frižideru uzrokuje njihovo brže kvarenje i utiče na njihovu prirodnu hrskavost.

Kako bi luk ostao svež i hrskav, čuvajte ga na hladnom, suvom i prozračenom mestu. Takođe, držite ih podalje od krompira jer gasovi i vlaga koje ispuštaju mogu uzrokovati brže kvarenje.

Dom i saveti

Shutterstock

 

 

Beli luk

Beli luk u frižideru razvija buđ upravo zbog hladnog i vlažnog okruženja. Hlađenje takođe utiče na njegov prirodni ukus, čineći ga slabijim.

Dom i saveti

Shutterstock

 

 

Najbolji način za čuvanje belog luka je na hladnom, tamnom mestu s dobrom cirkulacijom vazduha. Suvo mesto u vašem špajzu ili u posudi za beli luk dobro funkcioniše da duže zadrži svoj ukus i teksturu.

Hleb

Iako se čuvanje hleba u frižideru može činiti kao dobra ideja, činjenica je da će niske temperature uzrokovati da hleb puno brže ustaja.

Dom i saveti

Shutterstock

 

 

Frižider ubrzava proces kristalizacije skroba, što isušuje hleb i čini ga žilavim i tvrdim. Umesto toga, hleb držite na sobnoj temperaturi u kutiji za hleb ili papirnatoj vrećici kako biste zadržali njegovu mekoću.

Ako imate više hleba nego što možete pojesti u roku od nekoliko dana, zamrznite ga.

 

 

Komentari (0)
Loading