Šira je bezalkoholno piće koje se pravi od grožđa, a sadrži sve sastojke grožđa bez alkohola, jer se čuva od vrenja. Za njen sastav koristi se potpuno zrelo i zdravo grožđe.
S druge strane, sladokos se pravi od vinskog grožđa koje se bere u punoj zrelosti. Proizvodnja sladosoka uključuje dobijanje soka mehaničkim putem, kroz muljanje i ceđenje. Muljanje se obavlja na specijalnim mašinama koje odvajaju peteljke, a sok se zatim cedi i prečišćava.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Šira je sok od grožđa bez alkoholnog vrenja
Dobijeni sok potrebno je sada konzervisati. Konzervisanjem soka sprečava se rad gljivica alkoholnog vrenja. Hranljiva vrednost sladosoka zavisi od načina konzervisanja. Konzervisanje se može izvšiti pasterizacijom ili hemijskim putem.

Shutterstock
Konzervisanje sladosoka pasterizacijom
Pasterizacija sladosoka vrši se u bocama ili u aparatima za pasterizaciju.
Pasterizacija u bocama vrši se kada s radi o manjim količinama soka. Boce napunjene bistrom širom stavljaju se u kazan sa vodom i izlažu delovanju temperature od 75 stepeni celzijusovih u trajanju od 15 do 20 minuta, a nakon toga vrši se hlađenje. Posle hlađenja grlići boce natapaju se u rastopljeni parafin i odlažu na čuvanje. Za pasterizaciju veće količine sladosoka koriste se pasterizatori tj aparat poznatiji kao Braumanovo zvono, kapaciteta 300 do 700 litara. Pasterizacija na ovaj način traje pola minuta na temperaturi od 70 stepeni celzijusovih.
Pasterizovani sladosok puni se u balone, zatvara i ostavlja na čuvanje.

rina
Konzervisanje hemijskim sredstvima
Hemijska sredstva za konzervisanje ne smeju da budu škodljiva po ljudski organizam. Pre dodavanja odredi se tačna količina koja se dodaje soku za konzervisanje. Unošenjem hemikalija uništavaju se gljivice alkoholnog vrenja pa ne dolazi do previranja.
Od hemikalija najčešće se koriste benzoati. Na 100 litara sladosoka dodaje se 70 do 100 gr Na – benzoata. Kada se proces konzervisanja završi sok se čuva u sudovima koji ne moraju imati hermetičko zatvaranje jer sladosok konzervisan na ovaj način ne kvari se pod uticajem vazduha i spoljašnje temperature, piše Agro Info Net.
Bonus video:

MACUT I DAČIĆ U SVRLjIGU: Uručili osam rezervoara za pijaću vodu zbog nestašice

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

PATRIOTI IZ NEMAČKE General Frojding: Berlin bi mogao da obezbedi Ukrajini rakete za - godinu-dve

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

Sprema se žestoki udar? Čeka se Trampova "važna izjava"

BRITANCI SU OVO ČEKALI 89 GODINA: Džulijan Keš i Lojd Glaspul osvojili Vimbldon u dublu

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

RAT U UKRAJINI: Lugansk je ruski Kijev ne drži ni cm teritorije;Vukovi postali zečevi: Ukrajinski nacisti beže glavom bez obzira(MAPA/VIDEO)

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

Na korak od važne odluke? "Već smo pokrenuli proces"
Jasikevičus: "Pet uzastopnih F4 turnira i ljudima je to neuspeh?"

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
