Šira je bezalkoholno piće koje se pravi od grožđa, a sadrži sve sastojke grožđa bez alkohola, jer se čuva od vrenja. Za njen sastav koristi se potpuno zrelo i zdravo grožđe.
S druge strane, sladokos se pravi od vinskog grožđa koje se bere u punoj zrelosti. Proizvodnja sladosoka uključuje dobijanje soka mehaničkim putem, kroz muljanje i ceđenje. Muljanje se obavlja na specijalnim mašinama koje odvajaju peteljke, a sok se zatim cedi i prečišćava.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Šira je sok od grožđa bez alkoholnog vrenja
Dobijeni sok potrebno je sada konzervisati. Konzervisanjem soka sprečava se rad gljivica alkoholnog vrenja. Hranljiva vrednost sladosoka zavisi od načina konzervisanja. Konzervisanje se može izvšiti pasterizacijom ili hemijskim putem.

Shutterstock
Konzervisanje sladosoka pasterizacijom
Pasterizacija sladosoka vrši se u bocama ili u aparatima za pasterizaciju.
Pasterizacija u bocama vrši se kada s radi o manjim količinama soka. Boce napunjene bistrom širom stavljaju se u kazan sa vodom i izlažu delovanju temperature od 75 stepeni celzijusovih u trajanju od 15 do 20 minuta, a nakon toga vrši se hlađenje. Posle hlađenja grlići boce natapaju se u rastopljeni parafin i odlažu na čuvanje. Za pasterizaciju veće količine sladosoka koriste se pasterizatori tj aparat poznatiji kao Braumanovo zvono, kapaciteta 300 do 700 litara. Pasterizacija na ovaj način traje pola minuta na temperaturi od 70 stepeni celzijusovih.
Pasterizovani sladosok puni se u balone, zatvara i ostavlja na čuvanje.

rina
Konzervisanje hemijskim sredstvima
Hemijska sredstva za konzervisanje ne smeju da budu škodljiva po ljudski organizam. Pre dodavanja odredi se tačna količina koja se dodaje soku za konzervisanje. Unošenjem hemikalija uništavaju se gljivice alkoholnog vrenja pa ne dolazi do previranja.
Od hemikalija najčešće se koriste benzoati. Na 100 litara sladosoka dodaje se 70 do 100 gr Na – benzoata. Kada se proces konzervisanja završi sok se čuva u sudovima koji ne moraju imati hermetičko zatvaranje jer sladosok konzervisan na ovaj način ne kvari se pod uticajem vazduha i spoljašnje temperature, piše Agro Info Net.
Bonus video:

Pegula i Švjontek za titulu
BUBA I JALA U BEOGRADU NAKON ZABRANE ULASKA U SRBIJU! Evo zbog čega su stigli u prestonicu: Usijale se mreže, svi se pitaju jedno...

DRAMATIČNE SCENE U RUSIJI: Sudarili se avioni u Sočiju, poznato da li ima žrtava

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

DRAMA NA AERODROMU Ukrajinske snage pogodile četiri aviona Su-34

Telekom Srbija i Njuzmaks osvajaju Evropu!

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
BOMBA! Džabari Parker potpisao za Partizan!

OVO JE GIMNAZIJALKA (17) KOJA JE PREMINULA NA EKSKURZIJI! Tragedija zavila u crno Novi Pazar: Roditelji joj cenjeni lekari!

Šta sve možete kupiti za 10 evra na letovanju u Albaniji? Srpska blogerka otkriva VIDEO

SAVRŠEN BEG OD VRUĆINE: Akva parkovi širom Srbije nude osveženje koje se pamti – tobogani, bazeni i lud provod bez kraja!

Neodoljiva ponuda! Na ovom letovalištu: 10 noćenja po ceni 7 | 9 noćenja po ceni 6 – uz samo 299€ akontacije i dodatni popust čak do -10%!

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!
