Šira je bezalkoholno piće koje se pravi od grožđa, a sadrži sve sastojke grožđa bez alkohola, jer se čuva od vrenja. Za njen sastav koristi se potpuno zrelo i zdravo grožđe.
S druge strane, sladokos se pravi od vinskog grožđa koje se bere u punoj zrelosti. Proizvodnja sladosoka uključuje dobijanje soka mehaničkim putem, kroz muljanje i ceđenje. Muljanje se obavlja na specijalnim mašinama koje odvajaju peteljke, a sok se zatim cedi i prečišćava.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Šira je sok od grožđa bez alkoholnog vrenja
Dobijeni sok potrebno je sada konzervisati. Konzervisanjem soka sprečava se rad gljivica alkoholnog vrenja. Hranljiva vrednost sladosoka zavisi od načina konzervisanja. Konzervisanje se može izvšiti pasterizacijom ili hemijskim putem.

Shutterstock
Konzervisanje sladosoka pasterizacijom
Pasterizacija sladosoka vrši se u bocama ili u aparatima za pasterizaciju.
Pasterizacija u bocama vrši se kada s radi o manjim količinama soka. Boce napunjene bistrom širom stavljaju se u kazan sa vodom i izlažu delovanju temperature od 75 stepeni celzijusovih u trajanju od 15 do 20 minuta, a nakon toga vrši se hlađenje. Posle hlađenja grlići boce natapaju se u rastopljeni parafin i odlažu na čuvanje. Za pasterizaciju veće količine sladosoka koriste se pasterizatori tj aparat poznatiji kao Braumanovo zvono, kapaciteta 300 do 700 litara. Pasterizacija na ovaj način traje pola minuta na temperaturi od 70 stepeni celzijusovih.
Pasterizovani sladosok puni se u balone, zatvara i ostavlja na čuvanje.

rina
Konzervisanje hemijskim sredstvima
Hemijska sredstva za konzervisanje ne smeju da budu škodljiva po ljudski organizam. Pre dodavanja odredi se tačna količina koja se dodaje soku za konzervisanje. Unošenjem hemikalija uništavaju se gljivice alkoholnog vrenja pa ne dolazi do previranja.
Od hemikalija najčešće se koriste benzoati. Na 100 litara sladosoka dodaje se 70 do 100 gr Na – benzoata. Kada se proces konzervisanja završi sok se čuva u sudovima koji ne moraju imati hermetičko zatvaranje jer sladosok konzervisan na ovaj način ne kvari se pod uticajem vazduha i spoljašnje temperature, piše Agro Info Net.
Bonus video:

MAKSIM GORKI JE UŽIVAO U VRNJAČKOJ BANJI! Ruski pisac je bio oduševljen Srbijom i Srbima

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

EXPO PIŠE ISTORIJU Ovo je bio trenutak kada je svet prvi put video budućnost

Klej se "zapalio" – 72 trojke zaredom VIDEO
Mateja ponovo zatvorio vrata za ljubav sa Sofi: Priznao da od emotivne veze nema ništa, ostaju prijatelji! (VIDEO)

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!
Matejina sestra moli Boga da joj Sofi bude snajka: Priznala koliko joj se sviđa Ukrajinka, sve je na Matijeviću! (VIDEO)

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 418€ – na samo dva sata leta od Vas!

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

BEZ OVOGA NIKAKO NE MOŽETE DA GLEDATE FILM Da li ste znali da su kokice postale popularne zahvaljujući svetskoj izložbi?

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

Lex specialis se odnosi isključivo na objekte koji se grade u okviru Ekspo kompleksa u Surčinu

NA STAROJ PLANINI ŽUBORI STOTINE VODOPADA Pravi su biseri prirode - od njihove lepote zastaje dah
