Znate li šta je šira, piće koje se obožava samo u jednom delu Srbije? Pravi se od posebne vrste voća i na specifičan način

Nedeljko Tišanović Vesti 10.10.2024 16:15 0

Da li volite ovo piće?

Shutterstock/Alexlukin

Shutterstock/Alexlukin

Šira je bezalkoholno piće koje se pravi od grožđa, a sadrži sve sastojke grožđa bez alkohola, jer se čuva od vrenja. Za njen sastav koristi se potpuno zrelo i zdravo grožđe.

S druge strane, sladokos se pravi od vinskog grožđa koje se bere u punoj zrelosti. Proizvodnja sladosoka uključuje dobijanje soka mehaničkim putem, kroz muljanje i ceđenje. Muljanje se obavlja na specijalnim mašinama koje odvajaju peteljke, a sok se zatim cedi i prečišćava.

Šira je sok od grožđa bez alkoholnog vrenja

Dobijeni sok potrebno je sada konzervisati. Konzervisanjem soka sprečava se rad gljivica alkoholnog vrenja. Hranljiva vrednost sladosoka zavisi od načina konzervisanja. Konzervisanje se može izvšiti pasterizacijom ili hemijskim putem.

grožđe

Shutterstock

 

 

Konzervisanje sladosoka pasterizacijom

Pasterizacija sladosoka vrši se u bocama ili u aparatima za pasterizaciju.

Pasterizacija u bocama vrši se kada s radi o manjim količinama soka. Boce napunjene bistrom širom stavljaju se u kazan sa vodom i izlažu delovanju temperature od 75 stepeni celzijusovih u trajanju od 15 do 20 minuta, a nakon toga vrši se hlađenje. Posle hlađenja grlići boce natapaju se u rastopljeni parafin i odlažu na čuvanje. Za pasterizaciju veće količine sladosoka koriste se pasterizatori tj aparat poznatiji kao Braumanovo zvono, kapaciteta 300 do 700 litara. Pasterizacija na ovaj način traje pola minuta na temperaturi od 70 stepeni celzijusovih.

Pasterizovani sladosok puni se u balone, zatvara i ostavlja na čuvanje.

grožđe

rina

 

 

Konzervisanje hemijskim sredstvima

Hemijska sredstva za konzervisanje ne smeju da budu škodljiva po ljudski organizam. Pre dodavanja odredi se tačna količina koja se dodaje soku za konzervisanje. Unošenjem hemikalija uništavaju se gljivice alkoholnog vrenja pa ne dolazi do previranja.

Od hemikalija najčešće se koriste benzoati. Na 100 litara sladosoka dodaje se 70 do 100 gr Na – benzoata. Kada se proces konzervisanja završi sok se čuva u sudovima koji ne moraju imati hermetičko zatvaranje jer sladosok konzervisan na ovaj način ne kvari se pod uticajem vazduha i spoljašnje temperature, piše Agro Info Net.

 

Bonus video: 

@najzena.rs Komšija me pozvao na večeru! Pretrnula sam od straha kad sam ovo videla! #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading