Šira je bezalkoholno piće koje se pravi od grožđa, a sadrži sve sastojke grožđa bez alkohola, jer se čuva od vrenja. Za njen sastav koristi se potpuno zrelo i zdravo grožđe.
S druge strane, sladokos se pravi od vinskog grožđa koje se bere u punoj zrelosti. Proizvodnja sladosoka uključuje dobijanje soka mehaničkim putem, kroz muljanje i ceđenje. Muljanje se obavlja na specijalnim mašinama koje odvajaju peteljke, a sok se zatim cedi i prečišćava.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Šira je sok od grožđa bez alkoholnog vrenja
Dobijeni sok potrebno je sada konzervisati. Konzervisanjem soka sprečava se rad gljivica alkoholnog vrenja. Hranljiva vrednost sladosoka zavisi od načina konzervisanja. Konzervisanje se može izvšiti pasterizacijom ili hemijskim putem.

Shutterstock
Konzervisanje sladosoka pasterizacijom
Pasterizacija sladosoka vrši se u bocama ili u aparatima za pasterizaciju.
Pasterizacija u bocama vrši se kada s radi o manjim količinama soka. Boce napunjene bistrom širom stavljaju se u kazan sa vodom i izlažu delovanju temperature od 75 stepeni celzijusovih u trajanju od 15 do 20 minuta, a nakon toga vrši se hlađenje. Posle hlađenja grlići boce natapaju se u rastopljeni parafin i odlažu na čuvanje. Za pasterizaciju veće količine sladosoka koriste se pasterizatori tj aparat poznatiji kao Braumanovo zvono, kapaciteta 300 do 700 litara. Pasterizacija na ovaj način traje pola minuta na temperaturi od 70 stepeni celzijusovih.
Pasterizovani sladosok puni se u balone, zatvara i ostavlja na čuvanje.

rina
Konzervisanje hemijskim sredstvima
Hemijska sredstva za konzervisanje ne smeju da budu škodljiva po ljudski organizam. Pre dodavanja odredi se tačna količina koja se dodaje soku za konzervisanje. Unošenjem hemikalija uništavaju se gljivice alkoholnog vrenja pa ne dolazi do previranja.
Od hemikalija najčešće se koriste benzoati. Na 100 litara sladosoka dodaje se 70 do 100 gr Na – benzoata. Kada se proces konzervisanja završi sok se čuva u sudovima koji ne moraju imati hermetičko zatvaranje jer sladosok konzervisan na ovaj način ne kvari se pod uticajem vazduha i spoljašnje temperature, piše Agro Info Net.
Bonus video:

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu
"OSTAĆE U SAD DO KRAJA SEZONE" Sferopulos potvrdio loše vesti o Bolomboju, pa otkrio kada se Davidovac vraća na teren

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs
Ceca neće ostati ravnodušna kad vidi šta je Mahrina uradila: Mlada pevačica sve iznenadila, čeka se NJENA reakcija (VIDEO)

NESTVARAN JE Cela planeta bruji o majstorijama protiv Intera, a sada je otkriven šokantan detalj o Jamalu

10 DOBRO PLAĆENIH POSLOVA Najtraženiji su na tržištu

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

Haos u Turskoj; Policija na nogama: Privedene 384 osobe nakon sukoba na protestima VIDEO

Sjajna prilika! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 387€ – na samo dva sata leta od Vas!

Legenda brutalno isprozivala Dončića! Ne može stolicu da sačuva! (VIDEO)

Pismo Teodore M. šest meseci nakon tragedije! Dirljive reči devojke povređene tokom pada nadstrešnice
ĆUBA PREKIDA SVAKI KONTAKT S BIOLOŠKIM OCEM?! Izbio skandal za rođendan: Vratio se da živi kod majke, Saša mu zabio nož u leđa kad se najmanje nadao!

NEMA POVRATKA NA STARO Moskva: Rusija neće dozvoliti Ukrajini da se vrati na svoje granice iz 1991.

ISPROBAJ NAJBOLJI LIVE Igraj pametno i svakog dana pokupi bonus za klađenje uživo!
