Ako ovo povrće držite pored luka, brže će istruliti: Srbi i Srpkinje ovo često rade, nisu ni svesni da greše

Nedeljko Tišanović Vesti 08.10.2024 16:38 0

Obratite pažnju...

luk

Shutterstock

Da biste izbegli truljenje luka, važno je znati kako ga pravilno skladištiti. Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da luk ostane duže svež, a jedan od najvažnijih saveta je da ga nikako ne čuvate uz druge namirnice.

Iako su savršeni partneri u jelima, luk i krompir ne bi trebalo stavljati na isto mesto u fioci, jer krompir podstiče truljenje luka – i obrnuto. Ako su krompiri zreli, ispuštaju puno vlage, što pogoduje razvoju buđi i bakterija, a time i truljenju luka.

Pored krompira, mnoge namirnice sadrže gas etilen. To je zapravo hormon koji ubrzava zrenje, pa će se voće i povrće brže pokvariti ako ih držite zajedno. Zato, na primer, ne bismo trebali čuvati jabuke pored krompira.

Evo još načina kako možete produžiti trajanje luka:

Čuvajte luka na suvom i hladnom mestu


Prostor treba biti dobro prozračen – mrežaste vrećice ili pletene korpe omogućavaju cirkulaciju vazduha i sprečavaju nakupljanje vlage.

Izbegavajte plastične vrećice


Plastika zadržava vlagu i sprečava cirkulaciju vazduha, što može dovesti do buđi ili omekšavanja luka. Umesto toga, koristite papirne vrećice, mrežaste vrećice ili pletene korpe koje omogućavaju luku da "diše".
Ne čuvajte luk u frižideru


Celi, neoljušteni luk ne treba čuvati u frižideru, jer hladno i vlažno okruženje može uzrokovati omekšavanje i kvarenje. Međutim, isečen ili oljušten luk može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.

Zamrznite višak luka


Ako imate višak luka koji nećete odmah koristiti, možete ga iseckati i zamrznuti. Iako tekstura može biti promenjena nakon odmrzavanja, takav luk će biti savršen za kuvanje.

Proverite i kako skladištiti tikvice da traju što duže.



Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading