Da biste izbegli truljenje luka, važno je znati kako ga pravilno skladištiti. Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da luk ostane duže svež, a jedan od najvažnijih saveta je da ga nikako ne čuvate uz druge namirnice.
Iako su savršeni partneri u jelima, luk i krompir ne bi trebalo stavljati na isto mesto u fioci, jer krompir podstiče truljenje luka – i obrnuto. Ako su krompiri zreli, ispuštaju puno vlage, što pogoduje razvoju buđi i bakterija, a time i truljenju luka.
Pored krompira, mnoge namirnice sadrže gas etilen. To je zapravo hormon koji ubrzava zrenje, pa će se voće i povrće brže pokvariti ako ih držite zajedno. Zato, na primer, ne bismo trebali čuvati jabuke pored krompira.
Evo još načina kako možete produžiti trajanje luka:
Čuvajte luka na suvom i hladnom mestu
Prostor treba biti dobro prozračen – mrežaste vrećice ili pletene korpe omogućavaju cirkulaciju vazduha i sprečavaju nakupljanje vlage.
Izbegavajte plastične vrećice
Ne čuvajte luk u frižideru
Celi, neoljušteni luk ne treba čuvati u frižideru, jer hladno i vlažno okruženje može uzrokovati omekšavanje i kvarenje. Međutim, isečen ili oljušten luk može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.
Zamrznite višak luka
Ako imate višak luka koji nećete odmah koristiti, možete ga iseckati i zamrznuti. Iako tekstura može biti promenjena nakon odmrzavanja, takav luk će biti savršen za kuvanje.
Proverite i kako skladištiti tikvice da traju što duže.
Bonus video: