Pripremite biljke za zimu: Evo kada je pravo vreme za zalivanje, stučnjaci su saglasni

Vesti 05.10.2024 09:09 0

Većina biljaka tokom zime ulazi u fazu mirovanja

biljke

Shutterstock

Kada vreme postane hladnije, treba obratiti pažnju i na biljke. One koje su baš osetljive treba uneti u kuću i skloniti sa terase.

Ključ za očuvanje biljaka tokom jeseni i zime, osim optimalne temperature, je pravilno zalivanje. Naravno, kaktusi i sukulenti ne vole previše vode, pa ih izuzmite iz ove priče.

biljke

Shutterstock

 

Većina biljaka tokom zime ulazi u fazu mirovanja, ali stručnjaci za brigu o sobnim biljkama preporučuju zalivanje ujutro. Ako to radite uveče, biljke će ostati vlažne tokom noći, što može privući štetočine.

Prema MindBodyGreen, svakoj biljci je potrebna određena količina vode, ali važno je kada je zalivate. Najbolje je to činiti ujutro, posebno leti, kako bi biljka upila vodu pre nego što temperature postanu visoke, što može izazvati brzo isparavanje. Ako biljka ostane vlažna tokom noći, to može stvoriti uslove za štetočine.

Proverite svoje biljke i njihove listove

Kada je sunčeva svetlost slabija, zalivanje postaje manje važno i treba ga prilagoditi sezoni, jer se potrebe biljaka za vodom menjaju.

„Kako sunčeva svetlost postaje manje dostupna u jesen i zimi, a temperature padaju, biljke se prilagođavaju tim uslovima“, ističe Marija Faila, voditeljka radijske emisije „Bloom and Grow“.

Biljke

Shutterstock

 

Važno je prepoznati znake prekomernog ili nedovoljnog zalivanja. Doslednost je ključ za zdravlje sobnih biljaka.

„Svako jutro, pre nego što sednete za računar, obratite pažnju na svoje biljke. Proverite kako napreduju i da li im je potrebna voda. Takođe, obratite pažnju na lišće — da li ima štetočina ili mrlja. Što brže primetite problem, to će vaše biljke biti zdravije“, dodaje ona.

Na kraju, redovno zalivanje biljaka u isto vreme može vam pomoći da razvijete naviku, što će smanjiti šanse da zaboravite na njih. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading