Dodajte ovo u biljke i biće neuništive: Prirodno đubrivo se pravi za čas, a čini čuda, potreban samo 1 sastojak

Vesti 03.10.2024 16:03 0

TikTok profil ,,Trag Biljke" je podelio koristan recept za pravljenje prirodnog đubriva od lišajeva i time stekao brojne obožavaoce na internetu

cveće

Shutterstock

Jesen je uveliko uzela maha, a za njom sledi i zima, što znači da će vašim biljkama biti potrebna dodatna nega. Pored pravilnog zalivanja, podešavanja temperature i razumevanja potreba za svetlošću, važno je i povremeno dodavati đubrivo kako bi biljka bila zdravija i jača.

Đubrivo naravno možete kupiti u obližnjoj prodavnici, ali je mnogo bolje da ga napravite sami jer ćete onda tačno znati od čega se sastoji kako može pomoći vašoj biljci da napreduje.

kupus

Shutterstock

 

Internet je pravo mesto za pronalazak inovativnih ideja, pa je i u ovom slučaju bio od koristi. Pomogao nam je da pronađemo recept za prirodno đubrivo.

Procedura je vrlo jednostavna, a rezultat će vas oduševiti!

Lišajevi hrane biljke

Možda  mislite da su lišajevi ekvivalentni korovu kojeg možete naći na travi, ali oni su zapravo prava bomba zdravlja za vaše biljke

TikTok profil ,,Trag Biljke" je podelio koristan recept za pravljenje prirodnog đubriva od lišajeva i time stekao brojne obožavaoce na internetu. Metoda ne može biti jednostavnija.

cveće

Shutterstock

 

Kako biste napravili ovo đubrivo, treba da uzmete šaku lišajeva sa stabla i stavite ih u teglu od 750 mililitara, a potom ih zalijte vodom. Lišajeve i vodu kuvajte pola sata, dok ne dobijete mutnu smešu. Smešu potom izblendajte i dobićete koncentrovano tekuće đubrivo za presadu, sobne biljke i biljke u bašti.

Ovo đubrivo sadrži:

  • kalcijum
  • kalijum
  • magnezijum
  • natrijum
  • azot
  • fosfor
  • antibiotike

Može mesec dana da stoji u frižideru uz obavezno mućkanje pre upotrebe. Doziranje je jednostavno- 2 kašike u litru vode. Đubrivom možete da zalivate biljke svakoga dana i nije potrebno da pravite zalihe đubriva jer lišajeva ima tokom cele godine.

lišajevi

Shutterstock

 

Pogledajte i tutorijal:

 

@trag.biljke1 Da li ste znali da na ovaj način možete da iskoristite lišajeve sa stabla?🌳 #tragbiljke #communitygarden #motivacionabiobašta #bašta ♬ original sound - Trag Biljke

 

 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading