Snižava pritisak i čuva srce: Gurmani dodaju 1 tajni sastojak u palentu - ukus će vas totalno raspametiti

Slobodanka Ćorić Vesti 02.10.2024 15:52 0

Jedna od važnih stavki koju treba napomenuti je da su tradicionalni grudvičasti gnjecavi zalogaji nezamislivi bez jednog sastojka koji im daje posebnu aromu, a koji mnoge domaćice zaborave da dodaju svom kačamku

kačamak

rina

Kukuruzno brašno je pravi izvor vitamina i minerala i pozitivno utiče na naše zdravlje. Bogato je gvožđem koje je bitno za izgradnju hemoglobina.

Ova namirnica ne samo da snižava krvni pritisak i čuva srce, već je i odličan saveznik u jačanju imuniteta. Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući. Nažalost, malo nepravedno potisnut, tu je i kačamak.

Iako mnogi smatraju da je kačamak sirotinjska hrana i improvizacija kada nije bilo drugih namirnica, on je bio i ostao jedno od najzdravijih jela. Danas, nažalost, mnogi ovo jelo zamenjuju palentom, praveći je na različite načine. Međutim, to se ne može porediti, jer je i postupak pravljenja kačamaka, kao i njegov sastav, potpuno drugačiji od palente.

Jedna od važnih stavki koju treba napomenuti je da su tradicionalni grudvičasti gnjecavi zalogaji nezamislivi bez jednog sastojka koji im daje posebnu aromu, a koji mnoge domaćice zaborave da dodaju svom kačamku. U pitanju je maslac! Bez ovog sastojka, gurmani, kao i oni koji smatraju kačamak svojom specijalnošću, tvrde da jelo nije pravo, a o zdravstvenim benefitima koje donosi da ne pričamo. Takođe, jedna od tajni gurmana je i dodatak aleve paprike, koja daje poseban ukus.

Priprema kačamaka

Već znate koju količinu kukuruznog brašna stavljate na određenu količinu vode. U suštini, ide 500 grama brašna na litar i po vode. U posoljenu kipuću vodu dodajte kukuruzno brašno u obliku kupe. Ne dirajte ga, već ostavite da se samo potapa u vodi, a u međuvremenu kašikom napravite rupu po sredini. Brašno bi trebalo da se kuva i potapa najviše pola sata.

Nakon toga, počnite sa mešanjem u krug, sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Kada se nekoliko minuta meša, potrebno je skloniti kačamak sa šporeta da se ohladi i preliti ga otopljenim maslacem. Poseban šmek ima malo aleve paprike u maslacu, pa ko voli, može na vrh kašike da je doda.

Komentari (0)
Loading