Kukuruzno brašno je pravi izvor vitamina i minerala i pozitivno utiče na naše zdravlje. Bogato je gvožđem koje je bitno za izgradnju hemoglobina.
Ova namirnica ne samo da snižava krvni pritisak i čuva srce, već je i odličan saveznik u jačanju imuniteta. Od kukuruznog brašna se prave mnoga domaća, zdrava jela koja su često na trpezi u svakoj kući. Nažalost, malo nepravedno potisnut, tu je i kačamak.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Iako mnogi smatraju da je kačamak sirotinjska hrana i improvizacija kada nije bilo drugih namirnica, on je bio i ostao jedno od najzdravijih jela. Danas, nažalost, mnogi ovo jelo zamenjuju palentom, praveći je na različite načine. Međutim, to se ne može porediti, jer je i postupak pravljenja kačamaka, kao i njegov sastav, potpuno drugačiji od palente.
Jedna od važnih stavki koju treba napomenuti je da su tradicionalni grudvičasti gnjecavi zalogaji nezamislivi bez jednog sastojka koji im daje posebnu aromu, a koji mnoge domaćice zaborave da dodaju svom kačamku. U pitanju je maslac! Bez ovog sastojka, gurmani, kao i oni koji smatraju kačamak svojom specijalnošću, tvrde da jelo nije pravo, a o zdravstvenim benefitima koje donosi da ne pričamo. Takođe, jedna od tajni gurmana je i dodatak aleve paprike, koja daje poseban ukus.
Priprema kačamaka
Već znate koju količinu kukuruznog brašna stavljate na određenu količinu vode. U suštini, ide 500 grama brašna na litar i po vode. U posoljenu kipuću vodu dodajte kukuruzno brašno u obliku kupe. Ne dirajte ga, već ostavite da se samo potapa u vodi, a u međuvremenu kašikom napravite rupu po sredini. Brašno bi trebalo da se kuva i potapa najviše pola sata.
Nakon toga, počnite sa mešanjem u krug, sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Kada se nekoliko minuta meša, potrebno je skloniti kačamak sa šporeta da se ohladi i preliti ga otopljenim maslacem. Poseban šmek ima malo aleve paprike u maslacu, pa ko voli, može na vrh kašike da je doda.