Čišćenje kuhinje mnogima predstavlja jedan od najomraženijih kućnih poslova. Aktivnosti poput čišćenja frižidera, rerne i kuhinjskih polica mogu biti veoma naporne, a često se čini da ovim zadacima nikad nema kraja.
U kuhinji se nakuplja mnogo bakterija, zbog čega je važno pravilno prati kuhinjske krpe. One se koriste za brisanje ruku, površina, posuđa i ostataka hrane, pa je neophodno posvetiti im posebnu pažnju kako bi se sprečilo širenje bakterija po domu.
Mnogi prave uobičajenu grešku kada peru veš, a to je pranje peškira i krpa zajedno zato što se oba predmeta često peru na visokim temperaturama, obično na 90 stepeni, ali mokri kontakt može dovesti do prenosa bakterija. Stoga je preporučljivo prati ih odvojeno.
Stručnjaci sugerišu da se peškiri koje koristimo za telo peru na 60 stepeni svaka tri dana, dok krpe treba prati na 90 stepeni kako bi se efikasno uklonile bakterije.
Saveti za pravilno pranje kuhinjskih krpa
Osušite krpe na vazduhu
Pre nego što ih stavite u korpu za veš, ostavite krpe da se osuše na vazduhu. Ovo smanjuje rizik od stvaranja buđi i produžava njihov vek trajanja.
Perite na najvišoj temperaturi
Kuhinjske krpe treba prati na 90 stepeni kako bi se ubile sve potencijalne bakterije.
Izbegavajte omekšivač
Kada perete krpe koje dolaze u kontakt sa hranom, ne koristite omekšivač jer on može ostaviti film na površinama.
Manje je više
Prilikom pranja, koristite manje deterdženta i omekšivača. To ne samo da poboljšava miris i čistoću veša, već i štiti vašu kožu od štetnih hemikalija.
Svi ovi saveti pomažu u očuvanju tkanine kuhinjskih krpa i vašeg zdravlja, pa je važno pridržavati se njih.
Bonus video: