Ubod može boleti mesecima, zbog toga ju je najbolje držati u kavezu: Najopasnija biljka na svetu raste na jednom mestu, nikako je ne pipajte

Nedeljko Tišanović Vesti 18.09.2024 12:28 0

Morate obratiti pažnju...

Printscreen/Reddit

Printscreen/Reddit

Ljudi su preplavili društvene mreže užasnuti biljkom koja jednim dodirom može pretvoriti u mesece agonije. Dobro se upoznajte s njenim karakteristikama, a ako odete u Australiju, nemojte posegnuti za ovim listom kada obavljate nuždu u prirodi.

Koja je biljka "najopasnija" na svetu?

Društvenim mrežama kruži slika "najopasnije biljke na svetu", a reč je o Dendrocnide moroides, poznatoj i kao "Gympie-Gympie".

Ova biljka potiče iz istočne Australije, tačnije iz Kvinslenda, a na fotografiji se može videti u kavezu izgrađenom oko posude. Znak postavljen ispred nje glasi:

Opasnost! Jedan dodir može izazvati devet meseci intenzivne pulsirajuće boli!

 

 

Zašto je tako bolna?

Državna knjižnica Kvinslenda objašnjava da je biljka prekrivena sitnim dlačicama koje se ponašaju kao iglice. Ako slučajno dodirnete deo biljke, doživećete vrlo neugodan šok.

Profesorica Irina Veter, naučnica iz Kvinslenda, izjavila je za ABC:

Kada prođete pored nje, iglice se ponašaju poput potkožne šprice, prodiru u vašu kožu i ubrizgavaju ono što sada smatramo otrovom.

Minimalno vreme trajanja boli je oko šest do osam sati, ali zanimljivo je da ova bol može potrajati danima, nedeljama, pa čak i mesecima nakon izlaganja.

 

 

Neki su to i iskusili

Vodič za planinarenje po severnom Kvinslendu, Vajne Fičer, došao je u kontakt s biljkom kada je pokušao ukloniti biljku koja je ubola školarca.

Bilo je to na granici agonije, a ta agonija, u različitim stepenima, trajala je četiri ili pet meseci pre nego što je nestala.

Međutim, biljka bi mogla imati i važnu svrhu. Profesorka Veter je otkrila da bi nas "ubod" biljke mogao "naučiti mnogo o tome kako bol generalno deluje", piše dnevnik.hr. 

Uporna bol koju uzrokuju toksini biljke daje nam nadu da možemo pretvoriti te spojeve u nove lekove protiv bolova ili anestetike koji imaju dugotrajne efekte.

Bonus video: 

 

@najzena.rs Ova boja kose biće HIT jeseni, a frizeri će imati pune ruke posla 💇🏼‍♀️ #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading