Računi za struju se tope ako isključite ove uređaje: Jedan vam je stalno upaljen, ni ne sumnjate da ovoliko vuče struju

Nedeljko Tišanović Vesti 15.09.2024 19:45 0

Mislim da ćete od sada i ovaj uređaj gasiti...

struja

Shutterstock

Dok preduzimanje koraka za smanjenje troškova, kao što su ograničenje upotrebe vode, korišćenje pametnog termostata ili instaliranje energetski efikasnijih uređaja, može biti efikasno, postoji značajan izvor potrošnje električne energije koji često prolazi neprimećen – uređaji na standby režimu.

Mnoge domaćinstva možda nisu svesna da neki kućni aparati mogu neprimetno trošiti male količine energije, što se tokom vremena sabira i može značajno povećati vaš račun za struju.

Iako ovi uređaji nisu glavni uzročnici velikih računa za električnu energiju, isključivanje njih je važna strategija za očuvanje energije u svakom domu.

Erik Bramlett, stručnjak za nekretnine i vlasnik Bramlett Residential, ističe pet aparata koje "nikada ne biste trebali" ostavljati ukljulenima, objašnjavajući zašto je važno da ih potpuno isključite:

1. Konzole za igrice

Ovi visokoenergetski uređaji imaju funkcije za uštedu energije, ali takođe imaju značajne nedostatke. Imaju prekidač za uključivanje/isključivanje koji ih stavlja u režim niske potrošnje energije. Međutim, mnogi korisnici zaborave da ih potpuno isključe ili isključe TV dok konzola ostaje uključena, što može biti skupo. Erik je napomenuo:

Mogu biti pravi potrošači energije kada su na standby. Klijent mi je rekao da su im računi za energiju opali nakon što su isključili konzolu kada se ne koristi.

Stručnjaci iz Energy Saving Trust-a ističu da korišćenje konzole čine oko šest procenata računa za energiju u domaćinstvu. Iako ovo možda ne zvuči kao mnogo, tokom vremena, isključivanje konzole može dovesti do značajnih ušteda.

2. Kablovski ili satelitski prijemnici

Ostavljanje ovih aparata na standby može biti prilično skupo.

Prijatelj mi je rekao da je isključivanje kablovskog prijemnika kada se ne koristi značajno smanjilo njihove mesečne troškove za struju.

Standby režim za ove uređaje troši slične količine energije kao i igre konzole.

3. Stari aparati

Kako električni aparati stare, njihova efikasnost opada i počinju da koriste više energije, često zbog nekoliko neispravnih delova. Jedan od glavnih krivaca za potrošnju energije je stari frižider. Preporučuje se da ne isključujete ovakve aparate, ali bi mogla biti pametna odluka da ih zamenite novim, energetski efikasnijim modelom.

4. Mikrotalasne pećnice

Čak i kada se ne koriste aktivno, mikrotalasne pećnice troše energiju čak i samo da bi održale prikaz vremena na satu. Međutim, možete uštedeti energiju ako isključite mikrotalasnu pećnicu iz utičnice ili koristite produžni kabl sa prekidačem, što može "smanjiti vaš račun za električnu energiju" prema njemu.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading