Fleke od čokolade na nameštaju više neće biti noćna mora: Evo kako da efikasno uklonite neželjene tragove

Tatjana Badarević Vesti 14.09.2024 11:20 0

Svi vole čokoladu, ali većina zna da može biti noćna mora ukloniti je s nameštaja i odeće, no sada je jedna stručnjakinja otkrila svoj trik.

nameštaj

Shutterstock

 

Laura Čidi iz firme "Fabb Furniture" redovno deli svoje trikove koji mogu pomoći pri čišćenju uobičajenih mrlja. Savetuje da se mrljama od čokolade treba pozabaviti čim se uoče te se kašikom treba ukloniti višak čokolade s nameštaja.

Čidi je poručila da se ne trlja trag po zahvaćenom nameštaju jer to može pogoršati stvari.

Kako očistiti nameštaj od čokolade?

"Izbegavajte trljanje po svaku cenu jer to može produbiti mrlju u vlakna presvlake", rekla je i preporučila tečnost za čišćenje napravljenu od kašičice deterdženta za posuđe i šoljice vode. To se radi tako da se krpa od mikrovlakana umoči u tečnost za čišćenje, iscedi višak vode i trlja od ivice mrlje od čokolade prema središtu mrlje.

Dodala je: "Nakratko ostavite tečnost da stoji na presvlaci pre nego što upotrebite svežu krpu od mikrovlakana kako biste uklonili višak sapuna. Zatim je osušite suvom krpom od mikrovlakana."

nameštaj

Shutterstock

 

 

Kako ukloniti blato s nameštaja

Druge mrlje se mogu pojaviti od spolja, a blato se često nalazi na nameštaju od tkanine. Mora se osušiti pre nego što se njime pozabavite. Stručnjakinja za čišćenje sugeriše: "Važno je da pustite da se blato potpuno osuši, to će vam omogućiti bolju kontrolu nad mrljom."

Nakon što se trag od blata potpuno osuši, Čidi je dodala da višak prljavštine treba ostrugati i usisati kako bi se uklonili svi ostaci.

"Zatim, napravite tečnost za čišćenje mešanjem jedne kašike sredstva za pranje posuđa i dve šoljice vode. Kada dobijete tečnost, upotrebite sunđer da nežno tapkate zahvaćeno područje dok se ne osuši, ponavljajući ovaj postupak dok ne budete zadovoljni s rezultatima", predložila je.

nameštaj

Shutterstock

 

 

Metoda se takođe koristi za uklanjanje mrlja od trave na garniturama. Čidi je dodala: "Ako imate sasušene mrlje od trave na sofi, rešenje je da pomešate dve kašičice sredstva za pranje posuđa sa dve šolijce vode. Ovu mešavinu tečnosti za čišćenje treba naneti na sofu koristeći četku s mekim vlaknima, kao što je čista četkica za zube ili četkicu za nokte, za nežno ribanje mrlje."

Dizajnerka interijera upozorila je da se tragovi mogu proširiti ako se ne radi pažljivo. Rekla je: "Kada koristite ovu tehniku, pazite da ne proširite mrlju na druga područja nameštaja. Najbolja praksa je da krenete od spoljašnjih ivica mrlje i idete prema unutra. Nakon što tečnost utrljate u mrlju, ostavite dobrih 10 do 15 minuta, dopuštajući tečnosti da ukloni tvrdokorne mrlje s vlakana presvlake. Zatim osušite zahvaćeno područje čistom, suvom krpom ili peškirom, čime ćete ukloniti sve ostatke sapuna." Poslednji korak je usisavanje kako bi se postiglo čisto, suvo područje bez mrlja, piše Mirror.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading