Đumbir je višegodišnja začinska biljka iz porodice đumbirovki, čiji latinski naziv je Zingiber officinale. Postao je izuzetno popularan u kulinarstvu, kao i u pripremi različitih napitaka i smutija. Iako može biti prilično skup, možete pokušati da ga posadite i uzgajate kod kuće. Đumbir se može zasaditi u proleće ili ranu jesen, a potom se na proleće može presaditi u baštu ili veću saksiju. Tako ćete uživati u svežim čajevima i smutijima sa sopstvenim đumbirom.
Odaberite pravi đumbir
Izaberite čvrsti, debeljuškasti rizom sa vidljivim, dobro razvijenim pupoljcima (tzv. očima). Izbegavajte rizome koji su smežurani ili pokazuju znake buđi.Potopite rizom u mlaku vodu preko noći kako biste ga hidratizovali. Zatim, izrežite rizom na delove, vodeći računa da svaki deo ima jedno ili dva "oka".Odaberite široku, plitku posudu sa drenažnim rupama. Napunite je mešavinom zemlje za saksije obogaćenom organskom materijom.
Sadnja i zalivanje
Posadite delove rizoma neposredno ispod površine tla sa "očima" okrenutim nagore. Nakon sadnje, obilno zalijte. Održavajte tlo vlažnim, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.
Održavajte temperaturu između 24-29 °C i visoku vlažnost. Razmislite o postavljanju posude za vodu kako biste održali vlagu oko biljke.
Redovno zalivajte kako biste održali tlo stalno vlažnim. Dodajte tečno đubrivo svake 2-4 nedelje tokom vegetacije.
Podsticanje cvetanja
Osigurajte da biljka dobija dovoljno sunčeve svetlosti, toplote i vlage. Izbegavajte nepotrebno uznemiravanje biljke kako biste podstakli cvetanje.Berite đumbir nakon 8-10 meseci, kada rizomi dostignu željenu veličinu. Čuvajte višak na hladnom i suvom mestu kako biste očuvali svežinu.