Mali trikovi za fantastičan krompir pire: Bićete iznenađeni sitnicama koje potpuno menjaju njegov ukus i teksturu

Vesti 07.01.2024 17:48 0

Za najbolji ukus, dobro je u mast dodati malo...

pire

Shutterstock

Krompir pire je nezaobilazan prilog na svakom stolu – ovaj kremasti, bogat dodatak brojnim jelima jednostavno je kruna svečane trpeze, uz fino pečeno meso.

Za dobar pire krompiru je dovoljno dodati mleko ili kajmak, puter, so i biber, ali za kremastu svilenkastu teksturu važnu ulogu mogu imati i beli luk, sir ili sveže začinsko bilje. Pire krompir je dovoljno jednostavan za pravljenje, ali smo otkrili metode koje daju savršenu teksturu i nove ukuse.

pire

unsplash

 
1. Ljuštiti ili ne ljuštiti

Ljuštenje krompira je dugotrajan korak u procesu pravljenja pire krompira. Ali ako tražite glatku, mekanu teksturu, onda je svakako ogulite pre kuvanja. Međutim, ako vam ne smeta pomalo 'rustični' izgled, nema potrebe da gubite dragoceno vreme pripremajući se za ljuštenje.

2. Dodajte masnoću

Za najbolji ukus, dobro je u mast dodati malo biljnog začina dok se zagreva. Na primer, dok zagrevate mleko i puter u loncu, možete dodati grančicu ruzmarina i lovorov list kako biste mešavini dali poseban ukus. Samo zapamtite da uklonite začinsko bilje pre nego što dodate mast u krompir.

3. Eksperimentišite sa sirom
sir

Shutterstock

 

 

Sir je jedan od mojih omiljenih načina da se igram sa pire krompirom, pogotovo zato što postoji toliko mnogo varijanti koje možete izabrati. Grijer daje finu notu orašastih plodova, a čedar određenu oštrinu. S druge strane, maskarpone daje svoju luksuznu kremastu teksturu.

4. Izaberite pravu vrstu

Nisu svi krompiri stvoreni jednaki. Izaberite veće komade žutog krompira jer imaju prirodnu aromu putera i srednji nivo skroba. Takve sorte krompira daju ekstra kremastu teksturu koja nikada nije brašnasta. Sa tankom korom svetle boje, najbolja opcija je ostaviti krompir neoljušten.

5. Pecite sa malo belog luka

Beli luk je prirodan izbor za kombinovanje sa krompirom, ali morate probati pečen jer pire krompiru dodaje lep, bogat ukus, kao i dašak slatkoće. Umotan u foliju i pečen u rerni, sa maslinovim uljem, beli luk omekša i od ljutog postane sladak.

Luk

Shutterstock

 

Volimo da ga stavimo u puter sobne temperature pre nego što ga dodamo vrućoj kaši, ali možete i da ga iscedite direktno u šerpu. U svakom slučaju, dobićete bogat, sladak rezultat sa belim lukom, piše Miss7.

6. Stavite u gnječilicu za krompir

Ako redovno pravite pire krompir, vredi kupiti gnječicu za krompir. Nisu preskupi, a pire krompir pripremaju za tren oka. Guranjem vrućeg krompira kroz ovaj alat, možete nežno obraditi krompir umesto da ga sami agresivno gnječite.

Nežnost će rezultirati mekšom teksturom pirea jer neće oslobađati previše skroba. Naime, od previše skroba, pire postaje lepljiva kaša!

7. Završite sa svežim začinskim biljem
peršun

Unsplash

 

Na kraju pire krompir pospite sitno iseckanim svežim začinskim biljem. Ne samo da će biljke osvežiti krompir, već će i izgledati lepo. Vlašac je klasik, ali volimo i majčinu dušicu, peršun, origano, žalfiju.

8. Ako sumnjate, dodajte još putera

Budimo iskreni: najukusniji, najsočniji pire krompir sadrži značajnu količinu putera. Oguljen ili neoljušten, sa ili bez preliva, pire krompir je najbolji sa dosta putera. Zato, kada mislite da ima dovoljno putera u pireu – uvek možete dodati još malo. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading