Vaše srce će biti zdravo i jako: Ove namirnice sprečavaju srčani udar i snižavaju krvni pritisak

Tatjana Badarević Vesti 08.09.2024 08:03 0

Postoji nekoliko vrsta srčanih bolesti, no najčešća je bolest koronarne arterije, koja može dovesti do srčanog udara. Evo koje namirnice pomažu očuvati srce jakim.

žena

Shutterstock

 

Promene u načinu života, posebno promene u ishrani, mogu pomoći u lečenju i prevenciji srčanih bolesti. Donosimo šest supernamirnica koje mogu pomoći očuvanju zdravlja srca i sprečiti kardiovaskularne bolesti.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće prepuno je antioksidativnih polifenola, koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pokazuju istraživanja.

namirnice

Shutterstock

 

 

- Borovnice, jagode, maline i drugo bobičasto voće sadrže biljne hemikalije poznate kao polifenoli. Oni mogu pomoći u zaštiti srca neutralizovanjem oksididovanog LDL-a, koji stvara pritisak unutar arterija - javlja Harvard Health.

2. Avokado

Zdrave masnoće, poput onih u avokadu, ključne su za zdravo srce, prema Heart Foundation.

- Uprkos visokom udelu masti, avokado sadrži zdrave, mononezasićene masnoće - kaže Kristin Rosenblum, registrovana dijetetičarka i koautorka knjige "Hrana i fitnes nakon 50. godine."

- Avokado je takođe bogat vlaknima, kalijumom i magnezijumom, što su sve nutrijenti povezani sa zdravljem srca - dodaje.

namirnice

Shutterstock

 

 

Tridesetogodišnja studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association otkrila je da su osobe koje redovno konzumiraju avokado imale znatno manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u poređenju s onima koji ga retko jedu. Oni koji su jeli avokado najmanje dva puta nedeljno imali su 21% manji rizik od koronarne bolesti srca.

3. Tamna čokolada

Iako se čokolada obično smatra desertom, tamna je bogata hranljivim materijama. Tamna čokolada sadrži flavanole, vrstu flavonoida koji povoljno deluju na srce, obnavljaju ćelije i mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, prema Cleveland Clinic.

4. Orasi

Redovno konzumiranje orašastih plodova, posebno oraha, povezana je s nižim rizikom od srčanih bolesti i smrtnosti, navodi se u studiji iz 2019. godine.

- Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline te povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Pomažu u smanjenju upala, poboljšavaju ravnotežu holesterola, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti - izjavio je dr. Džon Hidžins, profesor kardiovaskularne medicine na McGovern Medical School pri UTHealth Houston.

5. Paradajz

Paradajz je bogat kalijumom, vlaknima, folatom, vitaminima C i K te likopenom — antioksidansom koji može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Pregled 25 studija pokazuje da ishrana bogata paradajzom može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Naučnici su otkrili da visoki nivoi likopena u krvi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 14%.

namirnice

Shutterstock

 

 

6. Masna riba

Masna riba poput lososa, skuše, sardina i pastrmke bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju nivoa masnoća u krvi.

namirnice

Shutterstock

 

 

- Konzumiranje ribe pomaže u borbi protiv bolesti srca na nekoliko načina. Omega-3 masne kiseline iz ribe štite srce od razvoja nestalnih i potencijalno smrtonosnih poremećaja srčanog ritma. Takođe snižavaju krvni pritisak i broj otkucaja srca, poboljšavaju rad krvnih sudova te, u većim dozama, snižavaju trigliceride i mogu ublažiti upalu - izveštava Harvard Health, piše msn.

Bonus video:

 

@najzena.rs Svakog dana doručkovala je 3 jaja Ovo su rezultati 🍳 #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading