Ulje avokada postalo je popularno poslednjih godina, naročito među onima koji praktikuju paleo dijetu.
Zbog visoke tačke dimljenja, ulje avokada se smatra veoma zdravim za kuvanje i prženje. Međutim, njegova cena može biti prilično visoka za naše uslove.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Razlog zbog kojeg ulje avokada nije jeftino, iako često viđamo samo voće, je što njegova proizvodnja još uvek nije dovoljno rasprostranjena. Najviše se proizvodi u Meksiku, a od 2016. godine počela je prva velika proizvodnja u SAD-u.
Zašto ga stručnjaci za ishranu toliko cene? Ulje avokada je bogato oleinskom kiselinom, odnosno mononezasićenim mastima, koje su mnogo zdravije za srce i krvne sudove od zasićenih masti, koje čine 12 procenata njegovog sastava.
Kada bismo pravili rang listu ulja po sadržaju zasićenih masti, ulje avokada bi se našlo iza kokosovog, palminog, ulja semena pamuka, kikirikija, sojinog, ekstra devičanskog maslinovog ulja, kukuruznog i suncokretovog ulja. Ulja koja su kvalitetnija u ovom aspektu su: ulje grožđa, uljane repice, šafranike i oraha.
Ulje avokada je odličan izvor omega-9 masnih kiselina, antiinflamatornog antioksidanta vitamina E i luteina (koji poboljšava vid). U poređenju s maslinovim uljem, avokadovo ulje je puno fitosterola, steroida koji snižavaju LDL holesterol i koji se zadržavaju u ulju avokada čak i nakon dugih perioda izloženosti visokoj temperaturi.
Tačka dimljenja je ključni razlog zašto je ovo najbolje ulje za prženje – za nerafinisano iznosi 250 stepeni Celzijusa, a za rafinisano 271 stepen. Ipak, teško da ćete njime napuniti fritezu ili tiganj za prženje u dubokom ulju, s obzirom na to da flašica od 250 mililitara u Srbiji košta oko 900 dinara. Zbog toga, ali i zbog zdravstvenih benefita, najbolji izbor je da ga konzumirate u salatama ili prelivima, hladno ceđeno, u sirovom obliku, navodi se na sajtu Health.

VEČERAS SPAVAMO SAT KRAĆE: Ne zaboravite da pomerite sat unazad

VELIKA PROMENA PRI PODNOŠENjU ZAHTEVA U NEMAČKOJ: Počinje od 1. maja, a tiče se novog pasoša i lične karte

PROTESTI PROTIV MASKA: Demonstranti se okupili ispred Teslinih salona u više američkih gradova i Londonu

Srećan kraj potrage: Pet osoba nestalih na Beljanici pronađeno živo i zdravo

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

Ovaj deo Srbije noćas pod kišom i pljuskovima: Padaće i sneg

U Francuskoj hvale Petrovića i napominju: "Nije ga bilo lako ubediti"

Na današnji dan, 30. mart

TRI KINESKA DRŽAVLjANINA NESTALA SA BRODA U GANI: Veruje se da su ih oteli pirati

"TO JE BLEF" Zapad je dao oštru izjavu o Trampu i Rusiji

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Organizovan javni trening pred BG maraton

TRI TINEJDŽERKE JURILE MAJKU NOŽEM: Pogodile je ciglom, nisu poštedele ni baku!

Hrvatica blista: "Ponosna sam što sam se vratila s globusom"
