Naučnici otkrivaju: Popularan lek za mršavljenje bi mogao da uspori proces staranja i tretira stanja povezana sa upalom

Vesti 03.09.2024 14:03 0

Deluje tako što oponaša GLP-1, hormon koji proizvodi creva koji pomaže u ravnoteži šećera u krvi i čini da se osećate siti

vaga

Shutterstock

Lekovi za mršavljenje mogu da uspore proces biološkog starenja, kažu naučnici.

Studije su pokazale da semaglutid smanjuje upalu bez obzira da li korisnici gube na težini, objavio je londonski The Times. Ali lekovi za mršavljenje kao što je Ozempic nose rizik od ozbiljnih neželjenih efekata.

Virusni lek za mršavljenje semaglutid, koji je dostupan pod komercijalnim nazivima Ozempic i Vegovi, može pomoći u usporavanju procesa biološkog starenja, kažu istraživači, prenosi Business Insider.

Brojne studije predstavljene na konferenciji Evropskog kardiološkog društva otkrile su da skupi lek, koji se u početku reklamirao kao lek za dijabetes, smanjuje upalu bez obzira na to da li su korisnici izgubili na težini, piše Times.

Prema izveštaju, Harlan Krumholc, profesor medicine na Univerzitetu Jejl i urednik časopisa Američkog koledža za kardiologiju, gde su studije objavljene, rekao je da je lek ,,nekako smirio upalu", dodajući da je korist - - „široka...nema grupe koja izgleda nema koristi“. 

lek

Shutterstock

 

,,Da li je to izvor mladosti... Rekao bih da ako značajno poboljšate kardiometaboličko zdravlje čoveka, onda to znači da će ta osoba živeti duže i bolje. Ne govorimo samo o izbegavanju srčanih udara, već o promocija zdravlja Ne bi me iznenadilo da poboljšanje zdravlja ljudi na ovaj način zapravo usporava proces starenja“, objasnio je on. 

Naučnici su takođe predložili da se lek može koristiti za lečenje brojnih stanja povezanih sa upalom, uključujući rak, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Studije su bile deo studije Select, koja je pratila 17.604 odrasle osobe starosti 45 ili više godina tokom pet godina dok su primale injekciju od 2,4 mg semaglutida jednom nedeljno ili placebo. Učesnici su bili gojazni ili gojazni i imali su kardiovaskularne bolesti, ali nisu imali istoriju dijabetesa. Istraživači su otkrili da su oni koji su uzimali lek umirali manje od svih uzroka, preneo je BBC

Danska kompanija Novo Nordisk, proizvođač Ozempic i Vegovi, već je objavila glavne rezultate studije u avgustu prošle godine, rekavši da je semaglutid 2,4 mg smanjio rizik od velikih štetnih kardiovaskularnih događaja za 20% kod gojaznih ili gojaznih odraslih osoba tokom pregleda. 

Semaglutid je aktivni sastojak leka Ozempic. Deluje tako što oponaša GLP-1, hormon koji proizvodi creva koji pomaže u ravnoteži šećera u krvi i čini da se osećate siti. Lekovi za mršavljenje kao što je Ozempic nose rizik od ozbiljnih neželjenih efekata, uključujući povraćanje, dijareju i bol u stomaku. Neki lekari upozoravaju da ove lekove ne treba kupovati i uzimati bez lekarskog nadzora. 

menstruacija

Shutterstock

 

Viki Prajs, internista i izabrana predsednica Društva za akutnu medicinu, ranije je rekla da neki od opasnijih potencijalnih neželjenih efekata tableta za ishranu kupljenih preko interneta uključuju „ozbiljne, po život opasne komplikacije” kao što su „upala pankreasa i promene u nivoa soli u krvi“, navodi londonski The Times.

Stiven Povis, medicinski direktor Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Engleske, takođe je upozorio ljude da ne koriste takve lekove kao „brzo rešenje“ za „telo spremno za plažu“. 

,,Znamo da će ovi novi lekovi biti moćan deo našeg arsenala u borbi protiv gojaznosti, ali ih ne treba zloupotrebljavati. Kupovina lekova preko interneta bez nadzora lekara može dovesti do komplikacija i opasnih posledica", rekao je on. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading