Srbi i Srpkinje obožavaju ovu namirnicu, izaziva rak debelog creva: Regulišite ishranu, može vas spasiti problema

Nedeljko Tišanović Vesti 26.08.2024 21:11 0

Nećete moći da verujete.

Shutterstock

Shutterstock

Novo istraživanje koje je sprovedeno na Klivlendskoj klinici donosi značajne uvide u uzroke ranog razvoja raka debelog creva. Otkriveno je da su metaboliti hrane, posebno oni iz crvenog i prerađenog mesa, ključni faktori u razvoju ove bolesti. Naučnici su izrazili zabrinutost zbog visoke koncentracije ovih metabolita kod mlađih pacijenata.

Studija je pokazala da mlađi ljudi koji su oboleli od raka debelog creva imaju povišene nivoe metabolita povezanih sa aminokiselinom arginin i ciklusom ureje u poređenju sa starijim pacijentima. Ovi rezultati sugerišu da dugotrajna konzumacija crvenog i prerađenog mesa može igrati značajnu ulogu u povećanom riziku od ove vrste raka.

Otkrivanje važnosti metabolita je dobrodošla vest za istraživače, jer omogućava lakšu identifikaciju rizika putem analize krvi, umesto složenog sekvenciranja bakterijske DNK. Takođe, promena u ishrani može uticati na mikrobiom, što dodatno komplikuje istraživanje.

Onkolog Sunil Kamat naglašava da testiranje biomarkera predstavlja jednostavan i efikasan metod za procenu rizika od raka debelog creva. Prema njegovim rečima, ovi testovi mogu pomoći u pružanju ciljane terapije onima koji su najugroženiji.

Dr Sangvanova analiza ukazuje da unos crvenog i prerađenog mesa može značajno doprineti razlikama u nivoima metabolita između mlađih i starijih pacijenata, što dodatno naglašava potrebu za pažljivim izborom namirnica u ishrani, piše scitechdaily.com, pirenosi Srećna Republika

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading