Creva će vam raditi kao sat! Doktorka preporučuje 3 namirnice za bolje varenje i dobro zdravlje stomaka

Vesti 26.08.2024 14:33 0

Zdravlje creva je ključno za dobar imunitet, metabolizam, varenje. Ova hrana će sprečiti tegobe.

žena

Shutterstock

Kada rad creva nije u ravnoteži, dolazi do lošeg varenja, nadutosti, sporog metabolizma, pa i lošeg imuniteta, hroničnog umora, infekcija i drugih tegoba. Dakle, održavanje zdravih creva ključno je za zdravlje. Stručnjaci preporučuju da se ograniči unos štetne prerađene hrane i da se ona zameni hranom koja može da uravnoteži crevnu floru, podstakne metabolizam i smanji nadutost. Dijetolog Mišel Sari otkrila je tri odlične namirnice za stomak.

1. Jogurt

"Jogurt je ključan za uravnoteženu crevnu floru, dobro varenje i imuitet", kaže dijetolog za „She finds“. Dodaje da kombinacija proteina i probiotika u jogurtu podržava zdravlje organa za varenje i doprinosi osećaju sitosti. Ističe da sadržaj kalcijuma i proteina u jogurtu može podstaknuti metabolizam masti. To znači da bi uključivanje jogurta u ishranu potencijalno moglo dovesti do toga da telo sagoreva više kalorija, što pomaže gubitku težine.

2. Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće, poput spanaća i kelja dobro je za creva i mršavljenje. Podstiče redovno pražnjenje creva i njihovo zdravlje. Osim toga, zeleno lisnato povrće puno je esencijalnih vitamina A, C i K. Visok sadržaj gvožđa je još jedan plus. Dakle, uključivanje spanaća, kelja i ostalog lisnatog povrća u ishranu može doprineti zdravlju creva i boljem varenju.

3. Losos

Losos je ukusna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, posebice EPA i DHA, za koje dijetolog objašnjava da mogu smanjiti upalu creva. Kao visokoproteinska hrana, s otprilike 22 grama po porciji od 85 grama, losos igra ulogu u povećanju brzine metabolizma i smanjenju apetita.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading