Ove namirnice ne jedite za doručak: Stvaraju salo na stomaku, a brzo ćete biti gladni

Vesti 09.08.2024 09:25 0

Postoje određene namirnice koje u jutarnjim satima treba izbegavati ako želite vitku liniju.

žena

Shutterstock

Doručak je najvažniji obrok, ali nije svejedno šta ćete pojesti u jutarnjim satima. Pre 10 sati nije poželjno jesti određenu hranu, jer goji i stvara masne naslage. Ovo ne bi trebalo da doručkujete:

Musli

Mnogi doručkuju žitarice, poput muslija, kornfleksa i sličnih. Ali, one imaju puno dodatog šećera koji se lako može pretvoriti u masne naslage na stomaku. Istraživanje „Cereal flake size influences calorie intake“ pokazalo je da su pahuljice manje veličine povezane s većim unosom kalorija jer ljudi serviraju manje žitarica kada su one obimom veće, i obrnuto. 

Umesto toga: Jedite ovsenu kašu koju ćete sami napraviti, jer sadrži zdravu količinu vlakana i nema dodate šećere.

Sok od pomorandže

Prema istraživanju „Fruit juice: Just another sugary drink“, većina voćnih sokova, pa i sveže isceđeni sok od pomorandže, sadrže istu količinu šećera kao i kupovni sokovi, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak i konzumaciju uopšte. Takođe, ne sadrže gotovo nikakva vlakna. Još jedan razlog što tečni doručak nije adekvatna zamena za tvrdu hranu je taj što mnogi ljudi, ako ne žvaću osećaju kao da nisu ništa pojeli pa brzo požele nešto konkretno.

Umesto toga: Pojedite voće koje ste iseckali u šolju jogurta.

žena

Shutterstock

 

Puter i hleb

Puter sadrži puno vitamina topivih u mastima, među kojim su najvažniji A, E i K2. Ali osim zdravih masnoća sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno uticati na srce i krvne sudove i doprineti gojenju, piše „Bright Side“. To, naravno, ako se unosi u većim količinama.

Umesto toga: Na hleb namažite puter od kikirikija koji smanjuje osećaj gladi jer povećava proizvodnju hormona koji reguliše glad.

Palačinke i vafle

Nisu sve palačinke i vafle iste, zavisi od čega su napravljene. Ako su od integralnog brašna onda su prihvatljive. Međutim, ako su od belog brašna i bogate šećerom, onda sadrže puno prerađenih ugljenih hidrata zbog kojih ćete već za dva, tri sata biti gladni. Takve palačinke ne sadrže ni dovoljnu količinu vlakana važnih za zdravo varenje.

Umesto toga: Birajte neke od brojnih recepata za palačinke sa zdravim vrstama brašna.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading