Novo otkriće: Razvijen pametan insulin koji bi mogao da značajno poboljša tretiranje dijabetesa tipa 1, evo kako funkcioniše

Vesti 13.08.2024 17:09 0

Insulin su zajedno otkrili 1921. godine kanadski hirurg dr. Frederik Banting i njegov pomoćnik Čarls Best

Dijabetes

Shutterstock

Lečenje miliona ljudi sa dijabetesom tipa 1 širom sveta biće poboljšano insulinom koji se prilagođava promeni nivoa šećera u krvi u realnom vremenu, tako da će možda morati da ga ubrizgavaju samo jednom nedeljno.

Pametan insulin koji bi delovao kad god je potrebno unutar tela bio bi rešenje za mnoge dijabetičare i bio bi najbliži leku od svih terapija do sada. Naučnici su uspešno razvili novi insulin koji oponaša prirodnu reakciju tela na promene nivoa šećera u krvi i reaguje trenutno u realnom vremenu. Dijabetičari tipa 1 trenutno moraju sebi da ubrizgavaju sintetički insulin do deset puta dnevno.

Standardni insulini stabilizuju nivo šećera u krvi kada uđu u telo, ali kada završe svoj posao, obično ne mogu da pomognu u budućim fluktuacijama. To znači da pacijenti često moraju ponovo da ubrizgaju više insulina u roku od samo nekoliko sati. U budućnosti će pacijenti možda morati da uzimaju novorazvijeni insulin samo jednom nedeljno, smatraju stručnjaci.

dijabetes

Shutterstock

 

Milioni evra izdvojeni su za ubrzani razvoj novih insulina koji reaguju na glukozu (glucose-responsive insulins ili GRI), piše The Guardian

Preko tri miliona evra dodeljeno je za šest istraživačkih projekata koji su razvili različite vrste pametnog insulina. Oni uključuju timove sa Univerziteta Stanford u SAD, Univerziteta Monash u Australiji i Univerziteta Zhejiang u Kini. Cilj je da se ubrza razvoj i što pre počne sa suđenjima. 

Četiri projekta su fokusirana na razvoj novih GRI, dok je peti pokrenut kako bi se pronašla varijanta ultra brzog insulina kratkog dejstva. Čak i sa najbržim insulinima koji su sada dostupni, još uvek postoji kašnjenje između primene leka i trenutka kada počne da deluje na glukozu u krvi. 

Šesti projekat je fokusiran na protein koji kombinuje insulin sa drugim hormonom, glukagonom. Za razliku od insulina, koji pomaže u uklanjanju glukoze iz krvi, glukagon stimuliše jetru da oslobađa više glukoze kada nivo u krvi padne. Uključivanje oba hormona u jednu formulaciju može održati nivo glukoze u krvi stabilnim sprečavanjem visokog i niskog nivoa glukoze u krvi.

„Iako insulin spašava živote više od 100 godina, a prethodna istraživanja su dovela do važnih promena za ljude sa dijabetesom tipa 1, on još uvek nije dovoljno dobar – upravljanje nivoom glukoze insulinom je zaista teško i vreme je da nauka pronađe načine da uklonite taj teret sa pacijenata“, rekla je Rejčel Konor, direktorka istraživačkih partnerstava u JDRF UK (vodećoj globalnoj dobrotvornoj organizaciji za dijabetes tipa 1). 

dijabetes

Shutterstock

 

„Zamišljamo svet u kojem insulini mogu da reaguju na promene nivoa glukoze u realnom vremenu, i nadamo se da će ovih šest projekata pomoći u stvaranju te nove stvarnosti, oslobađajući ljude sa dijabetesom tipa 1 od stalnih merenja i 'bockanja' koji su danas uobičajeni. “ dodala je.. 

Insulin su zajedno otkrili 1921. godine kanadski hirurg dr. Frederik Banting i njegov pomoćnik Čarls Best.

Dr. Elizabet Robertson, direktorka istraživanja u Dijabetes UK, rekla je da bi ovi projekti mogli da revolucionišu lečenje dijabetesa tipa 1 „Podržavajući ove revolucionarne istraživačke projekte, cilj nam je da razvijemo nove insuline koji više oponašaju prirodne reakcije tela na promenu šećera u krvi. nivoa", objasnila je ona. 

„Ovo bi moglo značajno smanjiti svakodnevne izazove za pacijente u upravljanju dijabetesom tipa 1 i poboljšati fizičko i mentalno zdravlje onih koji žive sa ovim stanjem. Nadamo se da će ovo istraživanje dovesti do napretka u nezi pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i promeniti njihove živote na bolje“, rekla je ona.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading