Voda sa limunom doprinosi mrševaljenju — mit ili tačna tvrdnja?Stručnjaci otkrivaju zašto je ova metoda tako popularna

Nedeljko Tišanović Vesti 12.08.2024 20:21 0

Neke stvari su sada postale upitne.

Limunov sok

Shutterstock

Voda s limunom postala je popularna u poslednjih desetak godina, zahvaljujući tvrdnjama slavnih ličnosti i korisnika društvenih mreža da može pomoći u mršavljenju, poboljšanju izgleda kože itd.

Da bismo razumeli ovu popularnost i naučnu osnovu iza tvrdnji, razmotrimo kako je nastao trend i šta istraživanja kažu o njemu.

Na TikToku se često može čuti da pijenje vode s limunom pomaže u detoksikaciji, rešavanju akni i, najvažnije, u kontroli težine ili mršavljenju. Video koji je pogledan više od 14 miliona puta obećava da će konzumiranje vode s limunom povećati sagorevanje kalorija, što može pomoći u kontroli telesne težine, poboljšati fokus, povećati energiju i ojačati imuni sistem.

Slavne ličnosti poput Gwyneth Paltrow i Mirande Ker podržavaju trend vode s limunom, što doprinosi njenoj popularnosti kao napitku za mršavljenje i poboljšanje zdravlja. Međutim, da li voda s limunom zaista treba da bude vaš glavni napitak za kontrolu težine ili je to još jedan pseudo-wellness trend?

Kako je nastao ovaj trend?

Melisa Mitri, dijetetičarka i autorka knjiga o zdravoj ishrani, navodi da nije potpuno jasno kako je ovaj trend nastao, ali konzumiranje vode s limunom je stari narodni lek. Iako voda s limunom nije novost, postala je posebno popularna u poslednjih desetak godina.

Interes za ovu praksu porastao je nakon što je japanska studija iz 2008. godine povezala antioksidanse u limunu s manjim gojenjem kod miševa — objašnjava Mitri.

Priprema vode s limunom je jednostavna – prerežete limun, iscedite sok i dodate ga u čašu vode. Bilo da je poslužena topla, hladna ili na sobnoj temperaturi, voda s limunom je osvežavajuća i ne sadrži dodate šećere.

Šta istraživanja kažu o vodi s limunom i mršavljenju?

Konzumacija vode s limunom može povećati unos vode tokom dana, a limun je dobar izvor antioksidanasa, vitamina C, magnezijuma, riboflavina i vitamina B-6. Međutim, stručnjaci se slažu da voda s limunom ne mora nužno pomoći svima da smršaju. Samantha Turner, registrovana dijetetičarka, navodi da voda s limunom nije nužno bolja od obične vode za regulaciju telesne težine. Takođe, Melisa Mitri dodaje nema istraživanja koja pokazuju da je voda s limunom bolja od obične vode za mršavljenje. Istraživanja su pokazala da je pijenje više vode povezano s većim sagorevanjem masti i smanjenim unosom hrane, a povećana hidratacija je povezana s boljim zdravljem.

Nema dokaza koji potvrđuju dodatne koristi limunovog soka. Istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da su učesnici koji su popili 250 mililitara limunovog soka imali manji skok šećera u krvi nakon obroka u poređenju s onima koji su pili čaj ili vodu.

Vitamin C iz limuna može pružiti određene dobrobiti. Studije su pokazale da veći unos vitamina C može biti povezan sa manjim rizikom od metaboličkog sindroma, koji uključuje povišeni opseg struka, šećer u krvi, krvni pritisak, trigliceride i/ili niži "dobar" holesterol. To sugeriše da dodatak vitamina C može pomoći u ublažavanju nekih od ovih simptoma.

Preporuka je da pijenje vode s limunom za mršavljenje treba kombinovati sa zdravim navikama. Turner napominje da "kada se voda s limunom konzumira uz zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, može pomoći u boljem upravljanju težinom", piše Miss7

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading