Ne trčite kod doktora: Postoje 2 stvari o kojima žene u menopauzi treba da razmisle, štede vreme i poboljšavaju šanse za uspeh

Vesti 10.08.2024 17:33 0

Najbolja strategija za uspeh pred lekarski pregled uključuje plan u pogledu vremena i informacija

žena

Shutterstock

Kada su istraživači sa Univerziteta Jejl pogledali preko petsto hiljada žena u različitim fazama menopauze, otkrili su da se tri stotine hiljada izveštaja odnosi na pacijentkinje koje traže medicinsku pomoć zbog značajnih simptoma menopauze – i da je 75 odsto pacijentkinja ostavljeno bez lečenja.

Ako se osećate frustrirano pokušavajući da olakšate od simptome menopauze, sigurno niste sami. Potrebno je da pripremite pitanja i detalje o vašim tegobama. Morate se naoštriti strategijom.

Najbolja strategija za uspeh pred lekarski pregled uključuje plan u pogledu vremena i informacija.

1.Vreme

Postoji poseban medicinski pregled koji se vodi pre trudnoće. Svrha ove posete je da pomogne u uspostavljanju nege, razmotri koje su opcije i da se obrazuje o tome šta možete očekivati. Ne postoji ekvivalentna poseta kod „perimenopauze“ – ali možete li zamisliti koliko bi ona mogla da promeni život da postoji kao standardni deo zdravstvene zaštite žena?

ginekolog

Shutterstock

 

Doktorka Meri Kler Haver preporučuje da pokušate da zakažete prvi jutarnji pregled kako biste osigurali što boljeg lekara. Ovo može zvučati kao mala stvar, ali i doktori su ljudi, i njihova energija i pažnja mogu da se smanje tokom dana. Verovatnije je da ćete dobiti najbolju verziju svog doktora ako ga posetite ujutru.

Kada pozovete da zakažete svoj termin, recite osoblju da imate pitanja o kojima biste želeli da razgovarate, tako da osoba zna da treba da izdvoji dodatno vreme ako bude moguće. Jasno stavite do znanja da vam je potrebno vreme da razgovarate o ovim pitanjima.

2. Informacije

Zapišite svoju porodičnu istoriju bolesti i stanja, koji član porodice ih je imao i u kom uzrastu. Ovo su informacije koje će vaš tražiti vaš doktor. Ako to napišete unapred, uštedećete vreme i dati im beleške koje su im potrebne za svoje datoteke. I, što je najvažnije, ove informacije bi vas mogle kvalifikovati za određene medicinske testove za koje inače ne biste bili kvalifikovani.

Ako već niste, počnite da vodite dnevnik simptoma o svim primetnim promenama u vašem zdravlju. Zabeležite sve nove bolove, povećanje umora, gastrointestinalne probleme, razlike u kosi ili koži, povećanje ili gubitak težine, mentalno zdravlje ili probleme sa pamćenjem itd.

doktorka

Shutterstock

 

Budite što detaljniji jer će vaš lekar želeti da zna koliko dugo imate simptome i da li su postali manje ili više ozbiljni.

Razmislite o svojim željama okrenutim ka upravljanju simptoma i zdravlju u budućnosti. Da li želite da razmislite o hormonskoj terapiji ili biste više voleli prirodan pristup? Da li želite preporučene promene životnog stila? Razmislite o svojim ciljevima i načinu na koji biste želeli da ih postignete i budite spremni da podelite detalje sa svojim doktorom.

Morate da budete spremni da se zauzmete za sebe, dok u isto vreme jasno stavljate do znanja da tražite od svog lekara stručno medicinsko mišljenje na osnovu vaše medicinske istorije. Način na koji vaš lekar odreaguje na ovaj poziv za saradnju između lekara i pacijenta će vam reći mnogo o vašim šansama da od njih dobijete negu koju želite, ističe Mind Body Green

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading