Čaša dnevno ovog napitka je obavezna: Poboljšava imunitet i reguliše probavu, a za creva čini čuda

Tatjana Badarević Vesti 07.08.2024 16:05 0

Ako želite zdrava creva, obavezno popijte čašu kefira na dan.

kefir

Shutterstock

 

Ravnoteža bakterija je od velike važnosti za naš imunološki sistem, regulaciju hormona, no važno je istaknuti da je neophodna i za prevenciju bolesti te mentalno zdravlje.

Ako želite zdrava creva, ovi napici su najbolji izbor za vas.

Kefir

Studije pokazuju da konzumiranje fermentisane hrane sa živim kulturama može dodati 'dobre' bakterije mikrobiomu. Kefir je fermentisani mlečni napitak ljutkastog ukusa i jedan je od moćnijih probiotika koji vam može pomoći da vratite mikrobiom u ravnotežu.

kefir

Shutterstock

 

 

Fermentacija čini kefir lakšim za probavu za one koji ne podnose laktozu jer su bakterije i kvasci već razgradili ugljene hidrate, poput skroba i šećera, u procesu. Fermentacija takođe proizvodi peptide koji su jedinstveni za kefir.

Ovi lanci aminokiselina koji se lako apsorbuju mogu učiniti kefir idealnijim za one koji imaju poteškoća s probavljanjem proteina. Na primer, onima s ulceroznim kolitisom, Kronovom bolešću, starijim osobama i onima koji uzimaju antacide može biti lakše probaviti proteine ​​u kefiru.

Zeleni čaj

Jedan od najboljih načina za popunjavanje crevne flore je uključivanje širokog spektra biljne hrane i pića. Većina ljudi ne razmišlja o čajevima kad je reč o raznolikosti, ali ovo je vrlo jednostavan način da svojoj ishrani dodate razne biljke. Ako vam se ne sviđa ukus zelenog čaja, pomešajte ga s bademovim mlekom ili vanilijom.

kefir

Shutterstock

 

 

Supa ili supa od kostiju

Supa napravljena od kostiju i vezivnog tkiva kokoši, goveda i drugih životinja postala je popularan eliksir zdravlja zbog koncentracije hranljivih vitamina i aminokiselina poput glicerina, želatina, glutamina i kolagena, koji podržavaju zdrav crevni mikrobiom.

Loše zdravlje creva može dovesti do stanja poznatog kao 'propusna creva', koje karakteriše kompromitovana sluznica creva koja dopušta nezdravim materijama da prođu u krvotok, uzrokujući upalu.

kefir

Shutterstock

 

 

Kolagen pomaže negovati crevnu sluznicu, a želatin može apsorbovati vodu i pomoći u održavanju sloja sluzi koji crevne mikrobe drži podalje od crevne sluznice. Glutamin takođe može pomoći kod stanja kao što su propusna creva podržavajući pravilnu probavu sve hrane koju jedete - jer niste samo ono što jedete - vi ste ono što apsorbujete.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading