Pranje zuba nije dovoljno: Da biste se rešili lošeg zadaha, primenite ove jednostavne trikove

Tatjana Badarević Vesti 06.08.2024 21:50 0

Postoje i prirodni sastojci koji mogu pomoći u održavanju svežeg daha.

zadah

Shutterstock

 

Svež dah nije samo pitanje estetike, već i zdravlja. Redovna dentalna nega, prestanak pušenja, hidratacija i korišćenje prirodnih metoda mogu značajno poboljšati vašu oralnu higijenu i svežinu daha. Ovi saveti pomoći će vam da se osećate sigurnije i zdravije u svakodnevnom životu.

Pravilna oralna higijena

Iako mnogi misle da je samo pranje zuba dovoljno za održavanje dobre oralne higijene, potrebno je uključiti i druge korake. Pranje zube potrebno je najmanje tri puta dnevno, ali barem pola sata nakon jela.

Uz pranje zuba, potrebno je čistiti i jezik, koristiti zubni konac i vodicu za ispiranje usta. Korišćenjem svih tih koraka postiže se dobra oralna higijena. Jezik je posebno važan jer se na njemu često nakupljaju bakterije. Za dodatnu higijenu, možete koristiti oralni tuš dva puta nedeljno. Takođe, menjajte četkicu za zube čim se istroši kako biste sprečili nakupljanje bakterija.

zadah

Shutterstock

 

 

Prestanite da pušite

Pušenje je jedan od najvećih neprijatelja svežeg daha. Osim što hemijske supstance iz cigareta ostaju na jeziku, dim koji ulazi u krvotok i pluća dodatno doprinosi lošem zadahu. Prestanak pušenja značajno poboljšava svežinu daha.

zadah

Shutterstock

 

 

Održavajte vlažnost usne šupljine

Konzumiranje puno vode i žvakanje žvakaćih guma bez šećera pomaže u održavanju vlažnosti usne šupljine. Suva usta pogoršavaju zadah, stoga je važno redovno piti vodu koja pomaže u ispiranju bakterija. Ukoliko patite od suvih usta, lekar može propisati odgovarajuće lekove.

Prirodni načini za postizanje svežeg daha

Postoje i prirodni sastojci koji mogu pomoći u održavanju svežeg daha. Konzumiranje zelenog lisnatog povrća, jabuka, đumbira i zelenog čaja može poboljšati dah. Zeleno lisnato povrće uništava mikrobe u ustima i pomaže u borbi protiv neprijatnog zadaha.

Jabuke i drugo hrskavo voće takođe mogu biti od pomoći. Đumbir se može konzumirati u obliku čaja ili u vodi s limunom. Zeleni čaj sadrži flavonoide koji su poznati saveznici u borbi protiv lošeg zadaha.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading