Preporučuje se da kupujete celer sa što dužom stabiljkom pošto je to najzdraviji deo biljke, piše Healthline. Celer je bogat raznim zdravim materijama za koje niste ni znali. Evo zašto biste trebali uvesti celer u svakodnevnu ishranu:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
1. Izvor antioksidansa
Uz vitamin C u jednoj stabljici celera ima i karotena i 12 vrsta antioksidativnih hranljivih materija. Celer je izvrstan izvor fitonutrijenata koje pomažu s probavom. Antioksidi štite ćelije, krvne sudove i organe od oksidativnog stresa.
2. Umanjuje upale
Celer i celerovo seme ima 25 protivupalnih kombinacija koje pomažu u zaštiti od upala u telu.

Shutterstock
3. Pomaže u probavi
Posebno pomaže želucu. Pokazalo se da polisaharidi u celeru smanjuju pojavu čireva na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i regulišu izlučivanje kiseline.
4. Bogat je vitaminima i mineralima
U celeru se mogu naći vitamini poput A, K i C uz minerale poput kalijuma i folata. U sebi ima malo natrijuma i ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima spor i stabilan učinak na šećer u krvi.
5. Ima alkalno dejstvo
Minerali poput magnezijuma, gvožđa i natrijuma su neophodni za bitne telesna funkcije. Zbog tih minerala celer ima neutrališući učinak na kiselu hranu.
Bonus video:

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!
