Ovo povrće će vam produžiti životni vek: Bićete zdravi kao dren ukoliko ga redovno jedete

Tatjana Badarević Vesti 06.08.2024 18:26 0

Celer je lekovita biljka jakog mirisa i intenzivnog ukusa. U kuhinji svake bake, koristi se kao začin u supi ili u nekoj salati.

celer

Shutterstock

 

Preporučuje se da kupujete celer sa što dužom stabiljkom pošto je to najzdraviji deo biljke, piše Healthline. Celer je bogat raznim zdravim materijama za koje niste ni znali. Evo zašto biste trebali uvesti celer u svakodnevnu ishranu:

1. Izvor antioksidansa

Uz vitamin C u jednoj stabljici celera ima i karotena i 12 vrsta antioksidativnih hranljivih materija. Celer je izvrstan izvor fitonutrijenata koje pomažu s probavom. Antioksidi štite ćelije, krvne sudove i organe od oksidativnog stresa.

2. Umanjuje upale

Celer i celerovo seme ima 25 protivupalnih kombinacija koje pomažu u zaštiti od upala u telu.

celer

Shutterstock

 

 

3. Pomaže u probavi

Posebno pomaže želucu. Pokazalo se da polisaharidi u celeru smanjuju pojavu čireva na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i regulišu izlučivanje kiseline. 

4. Bogat je vitaminima i mineralima

U celeru se mogu naći vitamini poput A, K i C uz minerale poput kalijuma i folata. U sebi ima malo natrijuma i ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima spor i stabilan učinak na šećer u krvi.

5. Ima alkalno dejstvo

Minerali poput magnezijuma, gvožđa i natrijuma su neophodni za bitne telesna funkcije. Zbog tih minerala celer ima neutrališući učinak na kiselu hranu.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading