Da uspeva u Srbiji, svaka kuća bi ga uzgajala u tonama: Smanjuje holesterol u krvi, stimuliše rad jetre i ciruklaciju — prepun minerala

Nedeljko Tišanović Vesti 06.08.2024 17:37 0

Nećete verovati koliko njegova dejstva mogu da preporode vaš organizam.

Shutterstock/Stefan Neumann

Shutterstock/Stefan Neumann

Đumbir je tropska začinska biljka koja može da dostigne visinu od 100 do 150 cm. Njegovi listovi su duguljasti i kopljasti, zbog čega podseća na trsku. Koren je mesnat, debeo kao prst i može da naraste do 20 cm dužine, sa prijatnim limunastim mirisom. Cveće ove biljke može biti belo, žuto ili roze, u zavisnosti od vrste. Aroma korena je osvežavajuća, dok je ukus slatkasto pikantan.

Eterično ulje đumbira čini 1-2% korena i sadrži oko 60% zingiberena izingerola, kao i kamfen, felandrean, cineol, borneol, citral i seskviterpene. 

Ova začinska biljka se koristi u različite svrhe: kao dodatak jelima, kolačima, pivu i likerima. Pomaže u ublažavanju upala, koristi se za obloge protiv otoka i grčeva, kao i za smanjenje bola kod problema sa mišićima i kostima poput artritisa. Đumbir takođe može da služi kao preventiva protiv prehlade, smirivanje kašlja, jačanje imuniteta i poboljšanje cirkulacije. On sprečava nastanak ugrušaka krvi, efikasan je protiv migrene i gripa.

đumbir

Shutterstock

 

 

Osim što poboljšava pamćenje i deluje kao blagi afrodizijak, đumbir može smanjiti mučninu tokom trudnoće i mučninu kod osoba koje teško podnose putovanja. Ima antiseptičko dejstvo i uništava mikroorganizme, pomaže u borbi protiv iscrpljenosti i umora, povećavajući energiju u telu. Kao snažan antioksidans, poboljšava funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Čaj od đumbira je koristan kod želudačnih problema, dok se eterična ulja iz đumbira koriste za odvikavanje od alkohola i smanjenje stresa, često u masažama. Đumbir pomaže u smanjenju holesterola u krvi, olakšava reumatske bolove i povećava broj i pokretljivost spermatozoida. Koristan je i za stimulaciju perifernih i opštih cirkulacija, otklanjanje grčeva, stimulaciju funkcije jetre i može se kombinovati sa drugim biljkama kako bi se pojačalo njihovo dejstvo. Smanjuje holesterol i trigliceride u krvi i sprečava zgrušavanje krvi i formiranje tromba.

Đumbir se može koristiti i kod bolesnika sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a nema štetnog delovanja, piše prim. dr sci. med. Božidar Kovačević, prenosi Stetoskop. 

 

Bonus video: 

 

 

 

Komentari (0)
Loading