Onkološka dijetetičarka otkrila je koja vrsta hrane nikada nije na njenom jelovniku kada naručuje hranu "za poneti" jer je to je deo njenog pristupa prevencije raka. Kada čujemo reč "rak", često pomislimo na najgore scenarije, posebno uz predviđanje Cancer Research UK-a da će se učestalost bolesti povećati za 55 posto u sledećih 20 godina, piše LADBible.
Iako se često čini da je rak van naše kontrole, stručnjaci naglašavaju da to nije uvek samo pitanje ‘loše sreće’. Dr. Nikol, koja se specijalizovala za ishranu u prevenciji raka, deli savete o vrstama hrane i pića koje izbegava. Na svom TikTok nalogu, @oncology.nutrition.rd, otkriva da potpuno izbegava "sve vrste alkohola, uključujući crno vino", jer alkohol može "povećati rizik od šest različitih vrsta raka zbog prisutnosti etanola."
Ona objašnjava: "Često vidim kako ljudi koriste alkohol kao sredstvo za smanjenje stresa, suočavanje s emocijama ili zabavu. No, svako konzumiranje alkohola, bez obzira na količinu, povećava rizik od raka. Zato sam odlučila potpuno izbaciti alkohol iz svoje ishrane."
Uz alkohol, dr. Nikol upozorava na suhomesnate proizvode, popularan dodatak na pici, jer "prerađeno meso povećava rizik od raka debelog creva, čak i u malim količinama". Objašnjava da izbegava kobasice i ostalo prerađeno meso kao što su salame, delikatesni naresci i prethodno kuvana mesa, jer "svako konzumiranje ovih namirnica povećava rizik od raka."
Bonus video: